Piernik z miodowym serkiem i powidłami z malin
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 100 g masła
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jajka
  • 300 g mąki pszennej

Powidła z malin:

  • 50 g malin mrożonych
  • 100 g cukru
  • 1 pomarańcza

Ser miodowy:

  • 200 g sera mielonego
  • 80 g miodu gryczanego
  • szczypta mielonego cynamonu

Sposób wykonania:

Masło z dodatkiem cukru rozpuszczamy w naczyniu. Dodajemy miód oraz cynamon z przyprawą korzenną. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Do lekko wystudzonej masy dodajemy mleko I jaja. Dokładnie mieszamy i dosypujemy przesianą przez sitko mąkę. Przekładamy masę do wysmarowanych masłem i wysypanych mąką foremek. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170°C przez ok 45 min. (sprawdzamy wykałaczką, czy masa jest sucha w środku).

Powidła z malin:

Mrożone maliny smażymy z cukrem aż masa zgęstnieje. Doprawiamy skórką z pomarańczy. Upieczone pierniki przekładamy ciepłymi malinami.

Ser miodowy:

Ser mielony mieszamy z miodem i doprawiamy cynamonem.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Lasagnera średnia Philipiak
0,00 zł
Produkt niedostępny
Katalog produktów

Lasagnera średnia Philipiak

Patelnia diamentowa (24 cm) Philipiak Futuro Patelnia diamentowa (24 cm) Philipiak Futuro 2
0,00 zł
Produkt niedostępny
Katalog produktów

Patelnia diamentowa (24 cm) Philipiak Futuro

Patelnia mała Philipiak Futuro z pokrywą kulistą Patelnia mała Philipiak Futuro z pokrywą kulistą 2
0,00 zł
Towar dostępny
Katalog produktów

Patelnia mała Philipiak Futuro z pokrywą kulistą

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej