Piernik z miodowym serkiem i powidłami z malin
Składniki:
- 100 g masła
- 200 g cukru
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżeczki przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 jajka
- 300 g mąki pszennej
Powidła z malin:
- 50 g malin mrożonych
- 100 g cukru
- 1 pomarańcza
Ser miodowy:
- 200 g sera mielonego
- 80 g miodu gryczanego
- szczypta mielonego cynamonu
Sposób wykonania:
Masło z dodatkiem cukru rozpuszczamy w naczyniu. Dodajemy miód oraz cynamon z przyprawą korzenną. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Do lekko wystudzonej masy dodajemy mleko I jaja. Dokładnie mieszamy i dosypujemy przesianą przez sitko mąkę. Przekładamy masę do wysmarowanych masłem i wysypanych mąką foremek. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170°C przez ok 45 min. (sprawdzamy wykałaczką, czy masa jest sucha w środku).
Powidła z malin:
Mrożone maliny smażymy z cukrem aż masa zgęstnieje. Doprawiamy skórką z pomarańczy. Upieczone pierniki przekładamy ciepłymi malinami.
Ser miodowy:
Ser mielony mieszamy z miodem i doprawiamy cynamonem.