Pomarańczowy sernik  na pierniku
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 500 g podpieczonego spodu z piernika lub kruchego ciasta
  • 400 g masy makowej z bakaliami i miodem 
  • 5 żółtek
  • 5 białek jaja
  • 1,2 kg sera białego, mielonego 3 razy
  • 25 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 100 ml zredukowanego soku ze świeżych pomarańczy
  • otarta, sparzona skórka z jednej pomarańczy 

Sposób wykonania:

Żółtka i białka ucieramy osobno z połową cukru. Do białek – pod koniec ubijania – dodajemy mąkę ziemniaczaną. Ser dodajemy do ubitych żółtek, a następnie wlewamy do nich sok oraz skórkę pomarańczową. Na podpieczony spód z piernika wykładamy masę makową, a następnie przykrywamy ją serem. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 190˚C przez ok. 1 godz. do zarumienienia się wierzchu ciasta.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej