Pomarańczowy sernik na pierniku
Składniki:
- 500 g podpieczonego spodu z piernika lub kruchego ciasta
- 400 g masy makowej z bakaliami i miodem
- 5 żółtek
- 5 białek jaja
- 1,2 kg sera białego, mielonego 3 razy
- 25 g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 100 ml zredukowanego soku ze świeżych pomarańczy
- otarta, sparzona skórka z jednej pomarańczy
Sposób wykonania:
Żółtka i białka ucieramy osobno z połową cukru. Do białek – pod koniec ubijania – dodajemy mąkę ziemniaczaną. Ser dodajemy do ubitych żółtek, a następnie wlewamy do nich sok oraz skórkę pomarańczową. Na podpieczony spód z piernika wykładamy masę makową, a następnie przykrywamy ją serem. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 190˚C przez ok. 1 godz. do zarumienienia się wierzchu ciasta.