Strudel makowy z sosem pomarańczowym
Składniki:
- 1 kg mąki
- 100 ml oleju
- 20 g soli
- 500 ml ciepłej wody
- 500 g maku
- 200 g bakalii
- 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 100 g miodu
Sos:
- żółtka z 6 jaj
- 250 ml śmietany 36 proc.
- 200 ml soku pomarańczowego
- 50 g cukru
Sposób wykonania:
Mąkę mieszamy z olejem, solą i ciepłą wodą, wyrabiamy aż będzie odlepiać się od ścianek miski. Wyrobione ciasto oblewamy olejem, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Sparzamy mak, następnie mielimy go trzykrotnie przez maszynkę, doprawiamy miodem, bakaliami i skórką pomarańczową.
Sos:
Śmietanę zagotowujemy z cukrem, sok redukujemy o połową i dodajemy do śmietany. Rozmącamy żółtka jaj, a następnie wlewamy do gotującej się masy, mieszamy, odstawiamy i przelewamy przez sito, zostawiamy do wystygnięcia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy i rozwałkowujemy. Dodatkowo ciasto rozciągamy jeszcze tak, aby było prawie przeźroczyste. Doprawioną masę makową układamy na brzegu rozwałkowanego ciasta i zawijamy strudel. Smarujemy go rozmąconym jajem z mlekiem i pieczemy w temperaturze 190°C przez ok. 30 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, serwujemy z sosem pomarańczowym.