Strudel makowy z sosem pomarańczowym
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 100 ml oleju
  • 20 g soli
  • 500 ml ciepłej wody
  • 500 g maku
  • 200 g bakalii
  • 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 100 g miodu

Sos:

  • żółtka z 6 jaj
  • 250 ml śmietany 36 proc.
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • 50 g cukru

Sposób wykonania:

Mąkę mieszamy z olejem, solą i ciepłą wodą, wyrabiamy aż będzie odlepiać się od ścianek miski. Wyrobione ciasto oblewamy olejem, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Sparzamy mak, następnie mielimy go trzykrotnie przez maszynkę, doprawiamy miodem, bakaliami i skórką pomarańczową.

Sos:

Śmietanę zagotowujemy z cukrem, sok redukujemy o połową i dodajemy do śmietany. Rozmącamy żółtka jaj, a następnie wlewamy do gotującej się masy, mieszamy, odstawiamy i przelewamy przez sito, zostawiamy do wystygnięcia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy i rozwałkowujemy. Dodatkowo ciasto rozciągamy jeszcze tak, aby było prawie przeźroczyste. Doprawioną masę makową układamy na brzegu rozwałkowanego ciasta i zawijamy strudel. Smarujemy go rozmąconym jajem z mlekiem i pieczemy w temperaturze 190°C przez ok. 30 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, serwujemy z sosem pomarańczowym.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Lasagnera duża Philipiak

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej