Tarta  miętowo-czekoladowa
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 180 g landrynek miętowych 
  • lub mocno miętowych,
  • 2 szklanki wody,
  • 1 opakowanie żelatyny na 1 litr wody,
  • ½ litra śmietanki 30 proc.

Sposób wykonania:

Landrynki przekładamy do garnka, zalewamy wodą i podgrzewamy cały czas mieszając do momentu aż się rozpuszczą. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia, wsypujemy żelatynę, dobrze mieszamy i odstawiamy do lekkiego ściągnięcia. Ciasto francuskie rozkładamy równo w formie do tarty. Pamiętajmy, aby odciąć wystające kawałki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 15 minut w 180°C i studzimy.

Śmietankę ubijamy i dodajemy do niej lekko ściągniętą galaretkę landrynkową. Wszystko dokładnie mieszamy (mogą powstać niewielkie kryształki galaretki). Na wierzch ścieramy czekoladę i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej