Tarta miętowo-czekoladowa
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 180 g landrynek miętowych
- lub mocno miętowych,
- 2 szklanki wody,
- 1 opakowanie żelatyny na 1 litr wody,
- ½ litra śmietanki 30 proc.
Sposób wykonania:
Landrynki przekładamy do garnka, zalewamy wodą i podgrzewamy cały czas mieszając do momentu aż się rozpuszczą. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia, wsypujemy żelatynę, dobrze mieszamy i odstawiamy do lekkiego ściągnięcia. Ciasto francuskie rozkładamy równo w formie do tarty. Pamiętajmy, aby odciąć wystające kawałki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 15 minut w 180°C i studzimy.
Śmietankę ubijamy i dodajemy do niej lekko ściągniętą galaretkę landrynkową. Wszystko dokładnie mieszamy (mogą powstać niewielkie kryształki galaretki). Na wierzch ścieramy czekoladę i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.