Tort kawowy  z mascarpone

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek,
  • 5 łyżek mąki krupczatki,
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka cukru kryształu,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1/4 szklanki mocnego naparu parzonej kawy.

Masa:

  • 500 ml śmietanki 30 proc.,
  • 2 serki mascarpone (250 ml każdy),
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 0,4 l drylowanych wiśni,
  • ok. 15 dkg ciasteczek w mlecznej czekoladzie,
  • tabliczka czekolady do dekoracji.

Sposób wykonania:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, żółtka i kawę, po czym dalej ubijamy. Do całości przesiewamy obydwie mąki, proszek oraz kakao. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Przelewamy do posmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą tortownicy. Wkładamy na ok. 45 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180-190°C. Grzejemy najpierw 25 min. grzałką górną i dolną, później tylko grzałką dolną. Po upieczeniu biszkopt przewracamy do góry dnem, studzimy i przekrawamy na 3 części.

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, mieszamy. Na końcu dodajemy serki mascarpone i chwilkę mieszamy. 1/3 masy przekładamy do osobnej miseczki, do reszty dodajemy odsączone wiśnie. Mieszamy i przekładamy tort 2 razy. Wierzch i boki smarujemy czystą masą. Gotowy tort ozdabiamy ciasteczkami w czekoladzie i startą czekoladą.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Lasagnera duża Philipiak

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej