Tort kawowy z mascarpone
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek,
- 5 łyżek mąki krupczatki,
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
- 1 szklanka cukru kryształu,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka kakao,
- 1/4 szklanki mocnego naparu parzonej kawy.
Masa:
- 500 ml śmietanki 30 proc.,
- 2 serki mascarpone (250 ml każdy),
- 3 łyżki cukru pudru,
- 0,4 l drylowanych wiśni,
- ok. 15 dkg ciasteczek w mlecznej czekoladzie,
- tabliczka czekolady do dekoracji.
Sposób wykonania:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, żółtka i kawę, po czym dalej ubijamy. Do całości przesiewamy obydwie mąki, proszek oraz kakao. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Przelewamy do posmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą tortownicy. Wkładamy na ok. 45 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180-190°C. Grzejemy najpierw 25 min. grzałką górną i dolną, później tylko grzałką dolną. Po upieczeniu biszkopt przewracamy do góry dnem, studzimy i przekrawamy na 3 części.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, mieszamy. Na końcu dodajemy serki mascarpone i chwilkę mieszamy. 1/3 masy przekładamy do osobnej miseczki, do reszty dodajemy odsączone wiśnie. Mieszamy i przekładamy tort 2 razy. Wierzch i boki smarujemy czystą masą. Gotowy tort ozdabiamy ciasteczkami w czekoladzie i startą czekoladą.