Tricolore Italiano
Składniki:
- 1 galaretka truskawkowa + 450 ml wody,
- 1 galaretka brzoskwiniowa lub inna o jasnym kolorze + 250 ml wody,
- 1 galaretka kiwi + 450 ml wody,
- 250 ml śmietany kremówki,
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią,
- 100 ml mleka.
Sposób wykonania:
Zieloną galaretkę rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy, wylewamy do formy i odstawiamy do przestudzenia. Jasną galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wody i studzimy, aż uzyska pokojową temperaturę. Kremówkę ubijamy, a do ubitej (konsystencja nie musi być tak sztywna jak do ciast, chodzi o to, aby była odpowiednio napowietrzona) dodajemy cukier, dolewamy mleko chwilę miksujemy i wlewamy jasną galaretkę. Przygotowaną masę wylewamy na stężałą warstwę zielonej galaretki i ponownie studzimy. Następnie rozpuszczamy i studzimy czerwoną galaretkę, którą wylewamy na stężałą warstwę jasną. Całość odstawiamy do lodówki. Przed podaniem kroimy na kawałki.