Carpaccio z buraczków  z oscypkiem i konfiturą  z wiśni
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki (na 4 porcje)

  • 2 duże czerwone buraki
  • 220 g oscypka
  • 200 g mrożonych wiśni 
  • 2 łyżki miodu 
  • 1 cytryna
  • 1 laska cynamonu
  • 2 łyżki uprażonych i obranych orzechów laskowych
  • marynowana żurawina do dekoracji

Sposób wykonania:

Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika o temperaturze 170 stopni na ok. godzinę. Po upieczeniu obieramy i kroimy w plastry grubości ok. 0,5 cm. W celach dekoracyjnych możemy wyciąć ładne kształty za pomocą metalowego ringa. Oscypek kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Obsmażamy na patelni na pergaminie na złoty kolor z każdej strony. Wiśnie smażymy na miodzie z laską cynamonu aż powstanie gęsta konfitura. Na koniec doprawiamy skórką z połowy cytryny i sokiem. Na plastrach buraka układamy konfiturę wiśniową i ciepły ser. 

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Patelnia królewska (32 cm) z pokrywą kulistą Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej