Carpaccio z buraczków z oscypkiem i konfiturą z wiśni
Składniki (na 4 porcje)
- 2 duże czerwone buraki
- 220 g oscypka
- 200 g mrożonych wiśni
- 2 łyżki miodu
- 1 cytryna
- 1 laska cynamonu
- 2 łyżki uprażonych i obranych orzechów laskowych
- marynowana żurawina do dekoracji
Sposób wykonania:
Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika o temperaturze 170 stopni na ok. godzinę. Po upieczeniu obieramy i kroimy w plastry grubości ok. 0,5 cm. W celach dekoracyjnych możemy wyciąć ładne kształty za pomocą metalowego ringa. Oscypek kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Obsmażamy na patelni na pergaminie na złoty kolor z każdej strony. Wiśnie smażymy na miodzie z laską cynamonu aż powstanie gęsta konfitura. Na koniec doprawiamy skórką z połowy cytryny i sokiem. Na plastrach buraka układamy konfiturę wiśniową i ciepły ser.