Cukinia faszerowana  ryżem curry
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 150 g brązowego ryżu
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka masła
  • 60 g suszonych pomidorów z zalewy
  • 2 marchewki
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 pietruszki
  • 3 łyżeczki natki pietruszki
  • 1 pierś z kurczaka
  • 100 g sera wędzonego

Sposób wykonania:

Pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mielenia 3 razy. Ryż gotujemy do miękkości. Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę, a cebulę i czosnek siekamy. Marchew i pietruszkę kroimy w cienkie paseczki o długości 5 cm. Curry (1 łyżeczkę) przesmażamy na maśle bez koloru i dodajemy ryż, posiekany czosnek oraz suszone pomidory. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kurczaka. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę i dodajemy natkę pietruszki. Cukinię przecinamy wzdłuż na pół, wydrążamy, sparzamy we wrzątku przez ok. 2 minuty i faszerujemy przygotowaną masą. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 15 minut. Posypujemy serem wędzonym, pokrojonym w paski i zapiekamy jeszcze przez ok. 5 minut. Marchew i pietruszkę gotujemy na parze. Łyżeczkę curry gotujemy ze śmietanką. Cebulę przesmażamy z czosnkiem, następnie dodajemy do śmietanki i mieszamy z warzywami. Cukinie podajemy z warzywami z curry.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Zestaw garnków Philipiak Optimum Futuro Zestaw garnków Philipiak Optimum Futuro 2
0,00 zł
Towar dostępny
Katalog produktów

Zestaw garnków Philipiak Optimum Futuro

Zestaw garnków Philipiak Smart Futuro Zestaw garnków Philipiak Smart Futuro 2
0,00 zł
Towar dostępny
Katalog produktów

Zestaw garnków Philipiak Smart Futuro

Zestaw Lasagner Philipiak Tris Zestaw Lasagner Philipiak Tris 2
0,00 zł
Produkt niedostępny
Katalog produktów

Zestaw Lasagner Philipiak Tris

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej