Dip czosnkowy
Składniki (na 4 porcje)
- 200 g sera twarogowego chudego, 3-krotnie mielonego
- 1 główka czosnku
- 50 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 200 g szparagów
- 30 ml oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Czosnek zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnia nagrzanego do temperatury 160 stopni na ok. 30 min. (czosnek musi być miękki). Obieramy i miksujemy z jogurtem i serkiem. Dodajemy sparzone i posiekane drobno orzechy włoskie. Szparagi obieramy delikatnie, zostawiając 4 cm od strony główki. Sparzamy we wrzątku przez ok. 2 min., po tym czasie szybko zanurzamy je w zimnej wodzie. Tak przygotowane szparagi podajemy z dipem czosnkowym.