Dip czosnkowy
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki (na 4 porcje)

  • 200 g sera twarogowego chudego, 3-krotnie mielonego 
  • 1 główka czosnku 
  • 50 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 200 g szparagów
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Czosnek zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnia nagrzanego do temperatury 160 stopni na ok. 30 min. (czosnek musi być miękki). Obieramy i miksujemy z jogurtem i serkiem. Dodajemy sparzone i posiekane drobno orzechy włoskie. Szparagi obieramy delikatnie, zostawiając 4 cm od strony główki. Sparzamy we wrzątku przez ok. 2 min., po tym czasie szybko zanurzamy je w zimnej wodzie. Tak przygotowane szparagi podajemy z dipem czosnkowym.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej