Pierogi z pieczoną gęsią  i sosem żurkowym
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki (na 4 porcje):

  • 0,3 kg mąki pszennej typ 550 
  • 200 ml zagotowanego mleka z łyżeczką masła
  • 2 uda z gęsi
  • 2 liście laurowe
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 150 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml zakwasu żurku
  • 100 g masła
  • 150 ml rosołu z gotowania udek
  • 1 łyżeczka świeżego majeranku
  • oliwa i pieprz ziołowy

Sposób wykonania:

Z mąki pszennej i gorącego mleka robimy gładkie ciasto. Zawijamy je w folię plastikową i odstawiamy na 10 min. do lodówki. Uda gęsie gotujemy w wodzie z dodatkiem liści laurowych, obranej marchewki i pietruszki aż będą miękkie. Oddzielamy mięso od kości, drobno siekamy z warzywami i dodajemy do mięsa ugotowaną kaszę gryczaną przesmażoną z cebulką. Doprawiamy posiekanym czosnkiem i natką pietruszki. Z ciasta formujemy małe pierożki z nadzieniem z gęsi. Do naczynia wlewamy rosół z żurkiem i gotujemy ok. 7 min. Następnie dodajemy masło pokrojone w kawałki, ząbek czosnku i doprawiamy majerankiem. Gotowe pierożki podajemy z emulsją z żurku.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Zestaw garnków Philipiak Deluxe Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej