Pierogi z pieczoną gęsią i sosem żurkowym
Składniki (na 4 porcje):
- 0,3 kg mąki pszennej typ 550
- 200 ml zagotowanego mleka z łyżeczką masła
- 2 uda z gęsi
- 2 liście laurowe
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 150 g ugotowanej kaszy gryczanej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml zakwasu żurku
- 100 g masła
- 150 ml rosołu z gotowania udek
- 1 łyżeczka świeżego majeranku
- oliwa i pieprz ziołowy
Sposób wykonania:
Z mąki pszennej i gorącego mleka robimy gładkie ciasto. Zawijamy je w folię plastikową i odstawiamy na 10 min. do lodówki. Uda gęsie gotujemy w wodzie z dodatkiem liści laurowych, obranej marchewki i pietruszki aż będą miękkie. Oddzielamy mięso od kości, drobno siekamy z warzywami i dodajemy do mięsa ugotowaną kaszę gryczaną przesmażoną z cebulką. Doprawiamy posiekanym czosnkiem i natką pietruszki. Z ciasta formujemy małe pierożki z nadzieniem z gęsi. Do naczynia wlewamy rosół z żurkiem i gotujemy ok. 7 min. Następnie dodajemy masło pokrojone w kawałki, ząbek czosnku i doprawiamy majerankiem. Gotowe pierożki podajemy z emulsją z żurku.