Roladki z karpia  z sosem beszamelowym
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 500 g filetów z karpia
  • 2 liście chrzanu
  • 50 ml 36 proc. śmietany
  • 10 g kopru
  • 2 filety anchois
  • skórka z cytryny
  • sól i pieprz

Sos:

  • 500 ml mleka
  • 100 g masła
  • 60 g mąki
  • 1 gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego

Sposób wykonania:

Filety z karpia oczyszczamy, osuszamy i obieramy ze skóry. Oddzielamy (odkrajamy) polędwiczki z fileta (górną część), a brzuchy miksujemy z dodatkiem śmietanki oraz kopru, po czym doprawiamy solą i pieprzem, otartą skórką z cytryny i posiekanymi filecikami anchois. Na folii rozkładamy umyte liście chrzanu z wyciętymi łodyżkami. Na liściu układamy polędwiczki z karpia, na to szprycujemy mus z brzuchów i przykrywamy kolejną polędwiczką. Zawijamy w rulon tak, aby powstała rolada cała w liściach chrzanu. Uformowane roladki gotujemy na parze ok. 12 minut.

Sos:

Mleko zagotowujemy z liściem laurowym, zielem angielskim i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Masło rozpuszczamy w naczyniu, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę pierwszego stopnia (jasną). Do gotującego się mleka dodajemy zasmażkę, doprawiamy otartą gałką muszkatołową, solą, pieprzem i gotujemy aż sos stanie się gęsty. Ugotowane roladki wyjmujemy z folii, układamy do naczynia, polewamy sosem beszamelowym i zapiekamy w piekarniku o temperaturze 160°C przez ok. 5 minut.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Garnek owalny 6L z naczyniem do gotowania na parze i pokrywą Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej