Sałatka  z piersi gęsi z sosem  z czerwonej porzeczki
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 250 g piersi gęsi wędzonej
  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 100 g sera bursztyn
  • 100 g śliwek suszonych
  • 50 ml rumu
  • 50 g pistacji
  • 4 kromki chałki

Sos:

  • 150 g mrożonych czerwonych porzeczek
  • 100 ml oliwy z oliwek 
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 cytryna

Sposób wykonania:

Pierś z gęsi lekko mrozimy, a następnie kroimy w cienkie plasterki. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Śliwki po namoczeniu odcedzamy. Rum zatrzymujemy do sosu.

Sos:

Porzeczki przesmażamy na miodzie z dodatkiem rumu. Miksujemy z sokiem z cytryny i musztardą. Dolewamy oliwy i cały czas miksujemy aż do uzyskania zawiesistej konsystencji. Chałkę pieczemy na suchej patelni na złoty kolor z każdej strony. Na sałacie układamy pierś z gęsi i posypujemy pokruszonymi pistacjami oraz pokrojonymi śliwkami. Polewamy sosem i podajemy z chałką. Gdy sos będzie za rzadki, dolewamy oliwy, a gdy zbyt kwaśny – miodu.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej