Sałatka z piersi gęsi z sosem z czerwonej porzeczki
Składniki:
- 250 g piersi gęsi wędzonej
- 1 główka sałaty rzymskiej
- 100 g sera bursztyn
- 100 g śliwek suszonych
- 50 ml rumu
- 50 g pistacji
- 4 kromki chałki
Sos:
- 150 g mrożonych czerwonych porzeczek
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka miodu
- 1 cytryna
Sposób wykonania:
Pierś z gęsi lekko mrozimy, a następnie kroimy w cienkie plasterki. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Śliwki po namoczeniu odcedzamy. Rum zatrzymujemy do sosu.
Sos:
Porzeczki przesmażamy na miodzie z dodatkiem rumu. Miksujemy z sokiem z cytryny i musztardą. Dolewamy oliwy i cały czas miksujemy aż do uzyskania zawiesistej konsystencji. Chałkę pieczemy na suchej patelni na złoty kolor z każdej strony. Na sałacie układamy pierś z gęsi i posypujemy pokruszonymi pistacjami oraz pokrojonymi śliwkami. Polewamy sosem i podajemy z chałką. Gdy sos będzie za rzadki, dolewamy oliwy, a gdy zbyt kwaśny – miodu.