Sałatka  z podwędzanej polędwiczki  i glazurowanych buraków
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki (na 6 porcji):

  • 800 g wieprzowych polędwiczek
  • 150 g trocin do wędzenia 
  • 4 ząbki czosnku w łupinach 
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 3 buraki czerwone 
  • 200 g mrożonych wiśni 
  • 2 łyżki cukru
  • 3 plastry imbiru 
  • 1 limonka 
  • 2 łyżeczki masła 
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz i oliwa

Sposób wykonania:

Polędwiczki oczyszczamy, przyprawiamy solą i pieprzem, wędzimy na trocinach, rozgniecionym czosnku i suszonym tymianku. Po czym obsmażamy na patelni i dopiekamy w piekarniku 3 min. w temp. 160ºC. Buraki pieczemy w folii aluminiowej w piekarniku nagrzanym do temperatury 160ºC, przez ok. 1,5 godziny. Następnie je obieramy i kroimy w cząstki. Cukier upalamy na karmel, dodajemy imbir i wino – odparowujemy do 1/3 objętości. Dorzucamy wiśnie, gotujemy, mieszamy z masłem i dusimy ok. 2 min. na wolnym ogniu. Na koniec doprawiamy sokiem i skórką z limonki. W tym sosie glazurujemy buraki. Polędwiczki podajemy z ciepłymi burakami.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Zestaw garnków Philipiak Deluxe Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej