Sałatka z podwędzanej polędwiczki i glazurowanych buraków
Składniki (na 6 porcji):
- 800 g wieprzowych polędwiczek
- 150 g trocin do wędzenia
- 4 ząbki czosnku w łupinach
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 3 buraki czerwone
- 200 g mrożonych wiśni
- 2 łyżki cukru
- 3 plastry imbiru
- 1 limonka
- 2 łyżeczki masła
- 100 ml białego wytrawnego wina
- sól, pieprz i oliwa
Sposób wykonania:
Polędwiczki oczyszczamy, przyprawiamy solą i pieprzem, wędzimy na trocinach, rozgniecionym czosnku i suszonym tymianku. Po czym obsmażamy na patelni i dopiekamy w piekarniku 3 min. w temp. 160ºC. Buraki pieczemy w folii aluminiowej w piekarniku nagrzanym do temperatury 160ºC, przez ok. 1,5 godziny. Następnie je obieramy i kroimy w cząstki. Cukier upalamy na karmel, dodajemy imbir i wino – odparowujemy do 1/3 objętości. Dorzucamy wiśnie, gotujemy, mieszamy z masłem i dusimy ok. 2 min. na wolnym ogniu. Na koniec doprawiamy sokiem i skórką z limonki. W tym sosie glazurujemy buraki. Polędwiczki podajemy z ciepłymi burakami.