Sałatka z półgęskiem, truskawkami i orzechami
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 320 g półgęska wędzonego 
  • 2 główki kolorowej sałaty 
  • 30 g sałaty rukoli
  • 50 g orzechów laskowych 
  • 300 g truskawek (można zastąpić winogronami)
  • 1 łyżka musztardy
  • 1,5 łyżki miodu naturalnego
  • 1 cytryna
  • 100 ml oliwy z oliwek

Sposób wykonania:

Półgęsek lekko zamroź i pokrój w cienkie plastry. Sałaty umyj i osusz, następnie porwij na małe kawałki. Orzechy laskowe rozsyp na blasze z pergaminem i upal w piekarniku w temperaturze 180 stopni, przez ok. 8 min., aż zrobią się lekko brązowe. Następnie zawiń w lnianą ściereczkę i rozetrzyj tak aż zejdzie z nich skórka. Truskawki pokrój na ćwiartki. 1/5 części przesmaż na patelni na 1/2 łyżki miodu, aż puszczą sok. Następnie dodaj do nich musztardę i pozostałą część miodu oraz wyciśnij sok z cytryny. Zmiksuj na gładką jednolitą masę i cały czas miksując, dolewaj oliwę z oliwek. Na talerzu układaj plastry półgęska i sałatę, posyp świeżymi truskawkami i pokruszonymi orzechami. Na koniec polej wszystko delikatnie sosem.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej