Sałatka z półgęskiem, truskawkami i orzechami
Składniki:
- 320 g półgęska wędzonego
- 2 główki kolorowej sałaty
- 30 g sałaty rukoli
- 50 g orzechów laskowych
- 300 g truskawek (można zastąpić winogronami)
- 1 łyżka musztardy
- 1,5 łyżki miodu naturalnego
- 1 cytryna
- 100 ml oliwy z oliwek
Sposób wykonania:
Półgęsek lekko zamroź i pokrój w cienkie plastry. Sałaty umyj i osusz, następnie porwij na małe kawałki. Orzechy laskowe rozsyp na blasze z pergaminem i upal w piekarniku w temperaturze 180 stopni, przez ok. 8 min., aż zrobią się lekko brązowe. Następnie zawiń w lnianą ściereczkę i rozetrzyj tak aż zejdzie z nich skórka. Truskawki pokrój na ćwiartki. 1/5 części przesmaż na patelni na 1/2 łyżki miodu, aż puszczą sok. Następnie dodaj do nich musztardę i pozostałą część miodu oraz wyciśnij sok z cytryny. Zmiksuj na gładką jednolitą masę i cały czas miksując, dolewaj oliwę z oliwek. Na talerzu układaj plastry półgęska i sałatę, posyp świeżymi truskawkami i pokruszonymi orzechami. Na koniec polej wszystko delikatnie sosem.