Sałatka z soczewicy z limonką, jabłkiem i marynowanym łososiem
Składniki:
- 320 g ugotowanej zielonej soczewicy
- 2 jabłka
- 1 limonka
- 1 łyżeczka posiekanej kolendry
- pół łyżeczki miodu
- 2 łyżki oliwy
- Łosoś:
- 400 g filetu z łososia
- 200 g soli
- 140 g cukru
- 5 g zielonego pieprzu z zalewą
- 1 cytryna
- 1 limonka
- 100 ml białego wytrawnego wina Chardonnay
- 1 łyżka posiekanego kopru
Dekoracja:
- młode liście: natki pietruszki, musztardowca, bazylii i werbeny cytrynowej
Sposób wykonania:
Jabłko obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie rozpuść na patelni miód i dodaj jabłko, przesmaż ok. 1 min. Zalej sokiem z limonki i dodaj startą skórkę z jej połowy. Ostudź i wymieszaj z ugotowaną soczewicą. Dodaj 2 łyżki oliwy i posiekaną kolendrę. Łososia oczyść z ości. Sól wymieszaj z pozostałymi składnikami i sokiem z limonki oraz cytryny. Koper posiekaj i rozsyp na marynacie. Następnie ułóż łososia skórą do góry. Przykryj i odstaw na 24 godziny. Po tym czasie opłucz łososia z marynaty i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w cienkie plastry. Układaj łososia na sałatce i dekoruj młodymi listkami ziół.