Sałatka z soczewicy z limonką, jabłkiem i marynowanym łososiem
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 320 g ugotowanej zielonej soczewicy
  • 2 jabłka
  • 1 limonka
  • 1 łyżeczka posiekanej kolendry
  • pół łyżeczki miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • Łosoś:
  • 400 g filetu z łososia
  • 200 g soli
  • 140 g cukru
  • 5 g zielonego pieprzu z zalewą
  • 1 cytryna
  • 1 limonka
  • 100 ml białego wytrawnego wina Chardonnay
  • 1 łyżka posiekanego kopru

Dekoracja:

  • młode liście: natki pietruszki, musztardowca, bazylii i werbeny cytrynowej

Sposób wykonania:

Jabłko obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie rozpuść na patelni miód i dodaj jabłko, przesmaż ok. 1 min. Zalej sokiem z limonki i dodaj startą skórkę z jej połowy. Ostudź i wymieszaj z ugotowaną soczewicą. Dodaj 2 łyżki oliwy i posiekaną kolendrę. Łososia oczyść z ości. Sól wymieszaj z pozostałymi składnikami i sokiem z limonki oraz cytryny. Koper posiekaj i rozsyp na marynacie. Następnie ułóż łososia skórą do góry. Przykryj i odstaw na 24 godziny. Po tym czasie opłucz łososia z marynaty i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w cienkie plastry. Układaj łososia na sałatce i dekoruj młodymi listkami ziół.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej