Sałatka z wędzonego pstrąga z racuchami z kaszy gryczanej
Składniki:
- 1 wędzony pstrąg w całości
- 1 łyżka chrzanu
- 70 g sera twarogowego niemielonego
- 150 ml kwaśnej gęstej śmietany
- 1 szalotka
- 1 łyżka posiekanego szczypioru
- 100 g ugotowanej kaszy gryczanej
- 2 surowe ziemniaki
- 1 jajo
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz, oliwa
Sposób wykonania:
Oczyszczamy pstrąga z ości i kroimy na duże kawałki. Ser dokładnie kruszymy i mieszamy z posiekaną szalotką, szczypiorem i śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem i chrzanem. Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy z mąką, kaszą i jajem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy małe racuchy. Podajemy pstrąga z ciepłymi racuchami i dipem twarogowym.