Sałatka ze szpinaku z pieczonym łososiem
Składniki (na 4 porcje)
- 150 g młodego szpinaku z ziołami
- 320 g filetu z łososia
- 1 mały pęczek świeżej kolendry
- 180 g sera feta
- 150 g oliwek
- 40 ml oliwy z oliwek
- 1 pęczek (ok. 40 g) drobnego szczypiorku
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
Sposób wykonania:
Łososia smarujemy oliwą i nacieramy posiekaną kolendrą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 10–12 min. Następnie studzimy i łamiemy na mniejsze kawałki. Ser kroimy w kostkę wielkości 1,5 cm. Jogurt miksujemy z czosnkiem i dwiema kostkami sera, po czym dodajemy oliwę i posiekany szczypiorek. Młode liście szpinaku układamy w misce i dodajemy ser, oliwki i sos oraz kawałki łososia.