Sałatka ze szpinaku  z pieczonym łososiem
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki (na 4 porcje)

  • 150 g młodego szpinaku z ziołami
  • 320 g filetu z łososia 
  • 1 mały pęczek świeżej kolendry 
  • 180 g sera feta 
  • 150 g oliwek
  • 40 ml oliwy z oliwek 
  • 1 pęczek (ok. 40 g) drobnego szczypiorku 
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku 

Sposób wykonania:

Łososia smarujemy oliwą i nacieramy posiekaną kolendrą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 10–12 min. Następnie studzimy i łamiemy na mniejsze kawałki. Ser kroimy w kostkę wielkości 1,5 cm. Jogurt miksujemy z czosnkiem i dwiema kostkami sera, po czym dodajemy oliwę i posiekany szczypiorek. Młode liście szpinaku układamy w misce i dodajemy ser, oliwki i sos oraz kawałki łososia.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej