Śledź z olejem rzepakowym, sosem kaparowym i sałatką ziemniaczaną
Składniki (na 5 porcji):
- 2 tusze śledzia (ok. 0,8 kg)
- 300 g ziemniaków
- 2 kiszone ogórki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 cytryna
- 1 świeża cebula
- 200 g gruszek w occie
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
Sos kaparowy:
- 1 łyżeczka musztardy
- ½ łyżeczki miodu naturalnego
- 5 łyżek oleju
- 1 cytryna
- 50 g kaparów
Sposób wykonania:
Śledzia moczymy trzy razy w zimnej wodzie, co godzinę zmieniając wodę. Następnie filetujemy i czyścimy. Kroimy w grubą kostkę wielkości 2 cm. Marynujemy w occie i oleju rzepakowym, odstawiamy na 2 godziny. Dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę. Ziemniaki kroimy w kostkę wielkości 1 cm i obgotowujemy, aż będą miękkie. Studzimy i marynujemy w natce pietruszki, soku z cytryny i pokrojonym w drobną kostkę ogórku kiszonym. Tak przygotowane ziemniaki układamy na talerzu, a na nich kawałki zamarynowanego śledzia. Sos przygotowujemy mieszając w blenderze wszystkie jego składniki na gładką jednolitą masę.