Śledź z olejem rzepakowym, sosem kaparowym  i sałatką ziemniaczaną
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki (na 5 porcji):

  • 2 tusze śledzia (ok. 0,8 kg)
  • 300 g ziemniaków
  • 2 kiszone ogórki 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  • 1 cytryna 
  • 1 świeża cebula 
  • 200 g gruszek w occie 
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

Sos kaparowy:

  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ łyżeczki miodu naturalnego
  • 5 łyżek oleju
  • 1 cytryna
  • 50 g kaparów

Sposób wykonania:

Śledzia moczymy trzy razy w zimnej wodzie, co godzinę zmieniając wodę. Następnie filetujemy i czyścimy. Kroimy w grubą kostkę wielkości 2 cm. Marynujemy w occie i oleju rzepakowym, odstawiamy na 2 godziny. Dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę. Ziemniaki kroimy w kostkę wielkości 1 cm i obgotowujemy, aż będą miękkie. Studzimy i marynujemy w natce pietruszki, soku z cytryny i pokrojonym w drobną kostkę ogórku kiszonym. Tak przygotowane ziemniaki układamy na talerzu, a na nich kawałki zamarynowanego śledzia. Sos przygotowujemy mieszając w blenderze wszystkie jego składniki na gładką jednolitą masę.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej