Tatar wołowy  z suszonymi pomidorami  i pieczonymi karczochami
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki (na 4 porcje)

  • 600 g ligawy lub udźca wołowego 
  • 250 g suszonych pomidorów w zalewie
  • 300 g karczochów w zalewie olejowej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 kiszony ogórek
  • pół łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • pieprz czarny kruszony

Sposób wykonania:

Drobno siekamy dobrze schłodzone i bardzo świeże mięso wołowe. Doprawiamy posiekanymi kaparami i suszonymi pomidorami. Dodajemy posiekaną cebulę i pokrojony w kostkę kiszony ogórek. Na koniec dolewamy olej rzepakowy. Karczochy kroimy na połówki i przesmażamy z czosnkiem na patelni na złoty kolor (najlepiej na pergaminie) lub pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 6 min. Możemy przygotować tatara bez dodatków, a z pomidorów osobno sałatkę. Najlepiej smakuje z żółtkiem jaja przepiórczego. 

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej