Tatar wołowy z suszonymi pomidorami i pieczonymi karczochami
Składniki (na 4 porcje)
- 600 g ligawy lub udźca wołowego
- 250 g suszonych pomidorów w zalewie
- 300 g karczochów w zalewie olejowej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 kiszony ogórek
- pół łyżeczki musztardy Dijon
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- pieprz czarny kruszony
Sposób wykonania:
Drobno siekamy dobrze schłodzone i bardzo świeże mięso wołowe. Doprawiamy posiekanymi kaparami i suszonymi pomidorami. Dodajemy posiekaną cebulę i pokrojony w kostkę kiszony ogórek. Na koniec dolewamy olej rzepakowy. Karczochy kroimy na połówki i przesmażamy z czosnkiem na patelni na złoty kolor (najlepiej na pergaminie) lub pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 6 min. Możemy przygotować tatara bez dodatków, a z pomidorów osobno sałatkę. Najlepiej smakuje z żółtkiem jaja przepiórczego.