Wytrawne żółto-zielone babeczki
Składniki:
- 125 g makaronu kokardki,
- 1 duże jajko,
- 6 plastrów szynki wieprzowej suszonej (prosciutto crudo),
- 150 g startego sera żółtego,
- 8 oliwek zielonych całych,
- 3 łyżki kukurydzy (może być z puszki lub gotowana),
- oliwa z oliwek,
- ¼ papryczki chili,
- sól,
- pieprz kolorowy świeżo mielony,
- rukola,
- pomidorki koktajlowe,
- cebulka dymka.
Pesto:
- 2 garście listków świeżej bazylii,
- 1 mały ząbek czosnku,
- sok cytryny,
- 30 g twardego sera,
- 60 ml oleju rzepakowego,
- 1 łyżka orzeszków piniowych,
- pieprz kolorowy świeżo mielony,
- sól.
Sposób wykonania:
Pesto: Miksujemy listki bazylii, czosnek, orzeszki piniowe i ser. Następnie dolewamy olej, sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Jajko mieszamy z połową startego sera, posiekaną papryczką chili i doprawiamy pieprzem. Do jajka z serem dodajemy makaron, oliwki w plasterkach, kukurydzę i całość dokładnie mieszamy. Foremki silikonowe do wypieku babeczek wykładamy szynką, a następnie wypełniamy je przygotowanym makaronem i posypujemy startym serem. Pieczemy w 180°C przez ok. 20 min. Babeczki podajemy z pesto z bazylii, świeżą rukolą, cebulą i pomidorkami. Całość delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek. Pesto można przechowywać w lodówce, idealne będzie do następnego dania z makaronem.