Wytrawne żółto-zielone babeczki

Składniki:

  • 125 g makaronu kokardki,
  • 1 duże jajko,
  • 6 plastrów szynki wieprzowej suszonej (prosciutto crudo),
  • 150 g startego sera żółtego,
  • 8 oliwek zielonych całych,
  • 3 łyżki kukurydzy (może być z puszki lub gotowana),
  • oliwa z oliwek,
  • ¼ papryczki chili,
  • sól,
  • pieprz kolorowy świeżo mielony,
  • rukola,
  • pomidorki koktajlowe,
  • cebulka dymka. 

Pesto:

  • 2 garście listków świeżej bazylii,
  • 1 mały ząbek czosnku,
  • sok cytryny,
  • 30 g twardego sera,
  • 60 ml oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka orzeszków piniowych,
  • pieprz kolorowy świeżo mielony,
  • sól.

Sposób wykonania:

Pesto: Miksujemy listki bazylii, czosnek, orzeszki piniowe i ser. Następnie dolewamy olej, sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Jajko mieszamy z połową startego sera, posiekaną papryczką chili i doprawiamy pieprzem. Do jajka z serem dodajemy makaron, oliwki w plasterkach, kukurydzę i całość dokładnie mieszamy. Foremki silikonowe do wypieku babeczek wykładamy szynką, a następnie wypełniamy je przygotowanym makaronem i posypujemy startym serem. Pieczemy w 180°C przez ok. 20 min. Babeczki podajemy z pesto z bazylii, świeżą rukolą, cebulą i pomidorkami. Całość delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek. Pesto można przechowywać w lodówce, idealne będzie do następnego dania z makaronem.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Philipiak Vacuum Blender VB500

Katalog produktów

Zestaw do gotowania makaronu Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej