Zapiekane pomidory  z grillowanym tuńczykiem
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki (na 4 porcje)

  • 4 sparzone i obrane ze skórki pomidory 
  • 600 g świeżego czerwonego tuńczyka 
  • 1 papryczka chili
  • 50 g zielonych oliwek
  • 50 g czarnych oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki sera oscypek
  • 30 g kaparów
  • 3 łyżki posiekanej kolendry 
  • 2 pomidory nieobrane
  • 40 g sałaty rukoli
  • 3 łyżki czarnego kruszonego pieprzu 
  • 1 limonka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Sposób wykonania:

Tuńczyka panierujemy w pieprzu i opiekamy na patelni z każdej strony po ok. minucie. Oliwki drobno siekamy, a następnie dodajemy posiekany czosnek i kapary. Doprawiamy posiekaną kolendrą oraz pokrojonym w drobną kostkę miąższem ze świeżych pomidorów (ze skórką). Obrane pomidory kroimy w plastry, skrapiamy oliwą i posypujemy posiekaną papryczką chili oraz startym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 1 min. Na pomidorach układamy tuńczyka i posypujemy pastą z kolendry i oliwek.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Patelnia królewska (32 cm) z pokrywą kulistą Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej