Zapiekane pomidory z grillowanym tuńczykiem
Składniki (na 4 porcje)
- 4 sparzone i obrane ze skórki pomidory
- 600 g świeżego czerwonego tuńczyka
- 1 papryczka chili
- 50 g zielonych oliwek
- 50 g czarnych oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki sera oscypek
- 30 g kaparów
- 3 łyżki posiekanej kolendry
- 2 pomidory nieobrane
- 40 g sałaty rukoli
- 3 łyżki czarnego kruszonego pieprzu
- 1 limonka
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Sposób wykonania:
Tuńczyka panierujemy w pieprzu i opiekamy na patelni z każdej strony po ok. minucie. Oliwki drobno siekamy, a następnie dodajemy posiekany czosnek i kapary. Doprawiamy posiekaną kolendrą oraz pokrojonym w drobną kostkę miąższem ze świeżych pomidorów (ze skórką). Obrane pomidory kroimy w plastry, skrapiamy oliwą i posypujemy posiekaną papryczką chili oraz startym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 1 min. Na pomidorach układamy tuńczyka i posypujemy pastą z kolendry i oliwek.