Barszcz z kurek z pulpetami drobiowymi
Składniki:
- 1 kg kurek
- 3 litry rosołu drobiowego
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 cebule dymki
- pieprz, oliwa
- 200 ml słodkiej śmietanki 22 proc.
- 1 łyżka posiekanego świeżego majeranku
Pulpety drobiowe:
- 1 kg mielonego mięsa drobiowego
- 0,3 kg ugotowanej kaszy jęczmiennej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz ziołowy
- 1 jajo
Sposób wykonania:
Kurki opłucz i pokrój na mniejsze kawałki. Obsmaż na oliwie z cebulką, ale bez koloru. Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do kurek. Zalej rosołem i gotuj aż będą miękkie. Dopraw śmietanką i odrobiną soli. Dodaj majeranek i zagotuj. Mięso drobiowe wymieszaj z kaszą i natką pietruszki, po czym dodaj posiekany czosnek i jajo. Dokładnie wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem ziołowym. Formuj małe pulpety i gotuj ok. 5 min. w rosole. Podawaj zupę z pulpetami.