Barszcz z kurek z pulpetami drobiowymi
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 1 kg kurek
  • 3 litry rosołu drobiowego
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule dymki
  • pieprz, oliwa
  • 200 ml słodkiej śmietanki 22 proc. 
  • 1 łyżka posiekanego świeżego majeranku

Pulpety drobiowe:

  • 1 kg mielonego mięsa drobiowego
  • 0,3 kg ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz ziołowy
  • 1 jajo

Sposób wykonania:

Kurki opłucz i pokrój na mniejsze kawałki. Obsmaż na oliwie z cebulką, ale bez koloru. Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do kurek. Zalej rosołem i gotuj aż będą miękkie. Dopraw śmietanką i odrobiną soli. Dodaj majeranek i zagotuj. Mięso drobiowe wymieszaj z kaszą i natką pietruszki, po czym dodaj posiekany czosnek i jajo. Dokładnie wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem ziołowym. Formuj małe pulpety i gotuj ok. 5 min. w rosole. Podawaj zupę z pulpetami.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Duży garnek 5,2L (24 cm) z pokrywą Philipiak Futuro

Katalog produktów

Duży garnek 9L (24 cm) z pokrywą Philipiak Futuro

Katalog produktów

Zestaw do gotowania makaronu Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej