Grzybowa z pieczonym sandaczem
Składniki:
- 1 kg prawdziwków
- 1 kg sandacza
- 3 l wywaru warzywnego z warzywami pokrojonymi w kostkę
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 4 gałązki tymianku
- 2 łyżki posiekanego kopru
- 150 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
- sól, pieprz i oliwa
Sposób wykonania:
Grzyby kroimy w kostkę i przesmażamy z czosnkiem i cebulą. Zalewamy wywarem i gotujemy ok. 20 min. Dodajemy śmietankę i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy gałązki tymianku oraz posiekany koper. Sandacza kroimy w kostkę i marynujemy w oliwie, soli i pieprzu. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180˚C przez 5 min. Kawałki ryby układamy w talerzu i zalewamy zupą.