Krem z dyni z kaszą gryczaną i kozim serem
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 1,5 kg dyni
  • 50 ml soku z cytryny
  • 100 g selera (bulwa)
  • 100 g ziemniaków
  • 100 ml śmietany 36 proc.
  • 100 g koziego sera twarogowego 
  • 50 g miodu
  • 30 g kaszy gryczanej
  • 300 ml oleju

Sposób wykonania:

Dynię oczyszczamy, kroimy i pieczemy w temperaturze 160°C przez ok. 40 minut. Po upieczeniu zdejmujemy miąższ. Warzywa podduszamy na miodzie, dodajemy dynię, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie miksujemy, doprawiamy kozim serem, śmietaną, solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. W naczyniu rozgrzewamy olej, wsypujemy do niego kaszę gryczaną, smażymy ją ok. 10 sekund do powstania popcornu, po czym odcedzamy. Zupę podajemy z kaszą gryczaną.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej