Krem z dyni z kaszą gryczaną i kozim serem
Składniki:
- 1,5 kg dyni
- 50 ml soku z cytryny
- 100 g selera (bulwa)
- 100 g ziemniaków
- 100 ml śmietany 36 proc.
- 100 g koziego sera twarogowego
- 50 g miodu
- 30 g kaszy gryczanej
- 300 ml oleju
Sposób wykonania:
Dynię oczyszczamy, kroimy i pieczemy w temperaturze 160°C przez ok. 40 minut. Po upieczeniu zdejmujemy miąższ. Warzywa podduszamy na miodzie, dodajemy dynię, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie miksujemy, doprawiamy kozim serem, śmietaną, solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. W naczyniu rozgrzewamy olej, wsypujemy do niego kaszę gryczaną, smażymy ją ok. 10 sekund do powstania popcornu, po czym odcedzamy. Zupę podajemy z kaszą gryczaną.