Kremowa zupa brokułowa z grzankami ziołowymi
Składniki:
- 0,5 kg różyczek brokuła świeżych lub mrożonych
- 1 skrzydełko kurczaka
- 1,5 l wody
- 200 g ziemniaków
- 100 g pora
- 200 g serka topionego
- 100 ml śmietanki słodkiej 30%
- 1 gałka muszkatołowa
- 4 kromki pieczywa razowego
- szczypta suszonego tymianku
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- pieprz
Sposób wykonania:
Obrane i pokrojone w mniejsze cząstki ziemniaki przesmażamy z porem w naczyniu. Dodajemy skrzydełko kurczaka, zalewamy wodą i gotujemy 15 minut na wolnym ogniu. Dodajemy brokuły i gotujemy razem kolejne 8 minut. Po tym czasie wyjmujemy skrzydełko, pozostałość miksujemy. Dodajemy śmietankę i ścieramy odrobinę gałki muszkatołowej. Całość zagotowujemy. Na koniec dodajemy serek topiony i jeszcze raz całość miksujemy. Tym razem nie zagotowujemy już zupy. Chleb kroimy w kostkę 1,5x1,5 cm. Przesmażamy na patelni z czosnkiem i tymiankiem. Zupę serwujemy z grzankami.