Kremowa zupa brokułowa z grzankami ziołowymi

Składniki:

  • 0,5 kg różyczek brokuła świeżych lub mrożonych
  • 1 skrzydełko kurczaka
  • 1,5 l wody
  • 200 g ziemniaków
  • 100 g pora
  • 200 g serka topionego
  • 100 ml śmietanki słodkiej 30%
  • 1 gałka muszkatołowa
  • 4 kromki pieczywa razowego
  • szczypta suszonego tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • pieprz

Sposób wykonania:

Obrane i pokrojone w mniejsze cząstki ziemniaki przesmażamy z porem w naczyniu. Dodajemy skrzydełko kurczaka, zalewamy wodą i gotujemy 15 minut na wolnym ogniu. Dodajemy brokuły i gotujemy razem kolejne 8 minut. Po tym czasie wyjmujemy skrzydełko, pozostałość miksujemy. Dodajemy śmietankę i ścieramy odrobinę gałki muszkatołowej. Całość zagotowujemy. Na koniec dodajemy serek topiony i jeszcze raz całość miksujemy. Tym razem nie zagotowujemy już zupy. Chleb kroimy w kostkę 1,5x1,5 cm. Przesmażamy na patelni z czosnkiem i tymiankiem. Zupę serwujemy z grzankami.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej