Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 400 g dyni świeżej bądź mrożonej
  • 50 g soczewicy czerwonej
  • 100 g pomidorów pelati 
  • 100 g wędzonego kurczaka
  • 1 cebula dymka
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml słodkiej śmietanki 18 proc.
  • sól, pieprz i oliwa
  • 2,5 l wywaru drobiowego

Sposób wykonania:

Soczewicę przesmaż z posiekaną cebulą, dynią i czosnkiem aż zrobi się szklista. Zalej bulionem i gotuj do miękkości. Dodaj pomidory i chwilę podgotuj. Zmiksuj wszystko na gładką jednolitą masę i zagotuj. Dodaj słodką śmietankę, po czym dopraw solą i pieprzem. Dodaj pokrojonego wędzonego kurczaka i posiekany szczypior z dymki. Możesz do smaku dodać ser mascarpone lub pleśniowy i wszystko razem zmiksować.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Blender Philipiak Storm II Blender Philipiak Storm II 2
0,00 zł
Towar dostępny
Katalog produktów

Blender Philipiak Storm II

Duży garnek 9L (24 cm) Philipiak Futuro z pokrywą Duży garnek 9L (24 cm) Philipiak Futuro z pokrywą 2
0,00 zł
Towar dostępny
Katalog produktów

Duży garnek 9L (24 cm) Philipiak Futuro z pokrywą

Szybkowar Philipiak Szybkowar Philipiak 2
0,00 zł
Towar dostępny
Katalog produktów

Szybkowar Philipiak

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej