Krupnik z gęsiny z lubczykiem
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 1 kg udek z gęsi
  • 0,5 kg szponder wołowy
  • 2 pietruszki
  • 2 selery korzeniowe
  • 2 cebule dymki
  • 2 marchewki
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki posiekanego lubczyku
  • 0,5 kg kaszy jęczmiennej
  • 2 ząbki czosnku

Sposób wykonania:

Udka z gęsi i szponder wołowy umyj pod bieżącą wodą. Następnie zalej zimną wodą, dodaj liść laurowy i rozgnieciony czosnek. Gotuj ok. 3–4 godziny na wolnym ogniu. Warzywa pokrój w drobną kostkę wielkości 1 cm. Gdy mięso będzie już miękkie, a rosół esencjonalny, wyjmij mięso i dodaj warzywa. Gotuj do miękkości. Kaszę ugotuj osobno z dodatkiem łodyg lubczyku. Dodaj do ugotowanego krupniku razem z pokrojonym w mniejsze kawałki mięsem. Na koniec dopraw posiekanym lubczykiem.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Duży garnek 5,2L (24 cm) z pokrywą Philipiak Futuro

Katalog produktów

Duży garnek 9L (24 cm) z pokrywą Philipiak Futuro

Katalog produktów

Zestaw do gotowania makaronu Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej