Krupnik z gęsiny z lubczykiem
Składniki:
- 1 kg udek z gęsi
- 0,5 kg szponder wołowy
- 2 pietruszki
- 2 selery korzeniowe
- 2 cebule dymki
- 2 marchewki
- 3 liście laurowe
- 2 łyżki posiekanego lubczyku
- 0,5 kg kaszy jęczmiennej
- 2 ząbki czosnku
Sposób wykonania:
Udka z gęsi i szponder wołowy umyj pod bieżącą wodą. Następnie zalej zimną wodą, dodaj liść laurowy i rozgnieciony czosnek. Gotuj ok. 3–4 godziny na wolnym ogniu. Warzywa pokrój w drobną kostkę wielkości 1 cm. Gdy mięso będzie już miękkie, a rosół esencjonalny, wyjmij mięso i dodaj warzywa. Gotuj do miękkości. Kaszę ugotuj osobno z dodatkiem łodyg lubczyku. Dodaj do ugotowanego krupniku razem z pokrojonym w mniejsze kawałki mięsem. Na koniec dopraw posiekanym lubczykiem.