Rosół z grzybów z gotowanymi ziemniakami
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 400 g ziemniaków
  • 100 g suszonych grzybów
  • 1 seler
  • 1 por
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku

Sposób wykonania:

Grzyby moczymy w letniej wodzie przez 20 minut, a następnie gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w skórce do miękkości. Obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, jeśli są bardzo duże. Pora i selera myjemy i kroimy w drobną kostkę. Warzywa przesmażamy na maśle z oliwą, dodajemy grzyby pokrojone w paseczki i wywar z ich gotowania. Uzupełniamy wodą i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez ok. godzinę. Pozostałą oliwę mieszamy z posiekanym szczypiorem i natką pietruszki. Polewamy rosół z grzybów oliwą i podajemy z gorącymi ziemniakami. 

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Zestaw garnków Philipiak Optimum Futuro Zestaw garnków Philipiak Optimum Futuro 2
0,00 zł
Towar dostępny
Katalog produktów

Zestaw garnków Philipiak Optimum Futuro

Zestaw garnków Philipiak Smart Futuro Zestaw garnków Philipiak Smart Futuro 2
0,00 zł
Towar dostępny
Katalog produktów

Zestaw garnków Philipiak Smart Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej