Rybne „minestrone”
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 1,5 l wywaru rybnego
  • 3 pędy selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 4 cebule dymki
  • 1 mała młoda kapusta
  • 150 ml napoju (mleczka) sojowego
  • 1 jajo
  • 1 wędzony pstrąg
  • 2 liście laurowe
  • 1 g szafranu
  • 4 obrane pomidory
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • sól, pieprz, oliwa

Sposób wykonania:

Wszystkie warzywa pokroić w ładną, drobną kostkę. W naczyniu na gorącej oliwie podsmażyć najpierw marchewkę, do marchewki dodać cebulę, bakłażana, cukinię, seler naciowy i listki laurowe. Podsmażyć, dodać szafran i zalać wszystko białym winem. Kiedy wino odparuje, dodać pomidory, a kiedy się podduszą – młodą kapustę. Warzywa zalać przecedzonym przez sito wywarem rybnym, gotować na małym ogniu 10-15 minut, doprawiając solą i pieprzem. Na koniec zaciągnąć zupę żółtkiem roztrzepanym w napoju (mleczku) sojowym, doprawić świeżą kolendrą, doprowadzić do wrzenia i zestawić z ognia. Na dno talerza ułożyć obrane mięso z wędzonego pstrąga, zalać gorącą zupą z warzywami, udekorować szczypiorem od dymki.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej