Rybne „minestrone”
Składniki:
- 1,5 l wywaru rybnego
- 3 pędy selera naciowego
- 2 marchewki
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 4 cebule dymki
- 1 mała młoda kapusta
- 150 ml napoju (mleczka) sojowego
- 1 jajo
- 1 wędzony pstrąg
- 2 liście laurowe
- 1 g szafranu
- 4 obrane pomidory
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 1 pęczek świeżej kolendry
- sól, pieprz, oliwa
Sposób wykonania:
Wszystkie warzywa pokroić w ładną, drobną kostkę. W naczyniu na gorącej oliwie podsmażyć najpierw marchewkę, do marchewki dodać cebulę, bakłażana, cukinię, seler naciowy i listki laurowe. Podsmażyć, dodać szafran i zalać wszystko białym winem. Kiedy wino odparuje, dodać pomidory, a kiedy się podduszą – młodą kapustę. Warzywa zalać przecedzonym przez sito wywarem rybnym, gotować na małym ogniu 10-15 minut, doprawiając solą i pieprzem. Na koniec zaciągnąć zupę żółtkiem roztrzepanym w napoju (mleczku) sojowym, doprawić świeżą kolendrą, doprowadzić do wrzenia i zestawić z ognia. Na dno talerza ułożyć obrane mięso z wędzonego pstrąga, zalać gorącą zupą z warzywami, udekorować szczypiorem od dymki.