Zupa cebulowa  z grillowanym kurczakiem
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 0,7 kg cebuli
  • 1,5 l wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 seler
  • 2 szczypty suszonego tymianku
  • 100 g sera parmezan
  • 100 g ziemniaków
  • 150 g piersi kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • oliwa z oliwek
  • pieprz

Sposób wykonania

Cukier upalamy na jasny karmel na suchej patelni. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Całość zalewamy winem. Czekamy, aż wino odparuje do połowy objętości, zalewamy składniki wodą i dodajemy pokrojony w kawałki seler. Gotujemy 20 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie doprawiamy tymiankiem, miksujemy całość, dodajemy sos sojowy i świeżo mielony pieprz. Pierś doprawiamy pieprzem, nacieramy suszonym tymiankiem i smażymy na złoty kolor. Po usmażeniu kroimy w paski. Zupę podajemy z kawałkami kurczaka, posypując ją obficie startym parmezanem.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej