Zupa cebulowa z grillowanym kurczakiem
Składniki:
- 0,7 kg cebuli
- 1,5 l wody
- 1 łyżka cukru
- 1 seler
- 2 szczypty suszonego tymianku
- 100 g sera parmezan
- 100 g ziemniaków
- 150 g piersi kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 100 ml białego wytrawnego wina
- oliwa z oliwek
- pieprz
Sposób wykonania
Cukier upalamy na jasny karmel na suchej patelni. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Całość zalewamy winem. Czekamy, aż wino odparuje do połowy objętości, zalewamy składniki wodą i dodajemy pokrojony w kawałki seler. Gotujemy 20 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie doprawiamy tymiankiem, miksujemy całość, dodajemy sos sojowy i świeżo mielony pieprz. Pierś doprawiamy pieprzem, nacieramy suszonym tymiankiem i smażymy na złoty kolor. Po usmażeniu kroimy w paski. Zupę podajemy z kawałkami kurczaka, posypując ją obficie startym parmezanem.