Zupa dyniowa z serem twarogowym
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 500 g dyni obranej bez pestek
  • 1,5 l wody
  • 1 łyżka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 4 obrane ze skóry pomidory
  • 100 ml śmietanki słodkiej 30%
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 100 g sera twarogowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • pieprz

Sposób wykonania:

Dynię drobno kroimy, po czym karmelizujemy w naczyniu razem z miodem. Dodajemy ząbek czosnku i pokrojone pomidory. Zalewamy wodą i gotujemy ok. 20 minut ze skrzydełkami kurczaka. Wyjmujemy skrzydełka i obieramy je z mięsa. Miksujemy pozostałą część i doprawiamy kolendrą, mleczkiem kokosowym i śmietanką. Dodajemy sos ostrygowy i zagotowujemy. Podajemy z pokruszonym serem twarogowym oraz kawałkami kurczaka.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej