Zupa dyniowa z serem twarogowym
Składniki:
- 500 g dyni obranej bez pestek
- 1,5 l wody
- 1 łyżka miodu
- 1 ząbek czosnku
- 2 skrzydełka z kurczaka
- 4 obrane ze skóry pomidory
- 100 ml śmietanki słodkiej 30%
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 100 g sera twarogowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 100 ml mleczka kokosowego
- pieprz
Sposób wykonania:
Dynię drobno kroimy, po czym karmelizujemy w naczyniu razem z miodem. Dodajemy ząbek czosnku i pokrojone pomidory. Zalewamy wodą i gotujemy ok. 20 minut ze skrzydełkami kurczaka. Wyjmujemy skrzydełka i obieramy je z mięsa. Miksujemy pozostałą część i doprawiamy kolendrą, mleczkiem kokosowym i śmietanką. Dodajemy sos ostrygowy i zagotowujemy. Podajemy z pokruszonym serem twarogowym oraz kawałkami kurczaka.