Zupa gulaszowa z wołowiny
Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego (udziec lub łopatka)
- 2 łyżki mąki
- 1 żółta papryka
- 2 czerwone papryki
- 0,5 kg cebuli
- 0,7 kg ziemniaków
- 1 ostra papryczka
- 150 g koncentratu pomidorowego
- 2–3 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 por
- 0,5 kg pomidorów pelati
- 4 liście laurowe
- ziele angielskie
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- sól, pieprz, cukier
- 1 cytryna
Sposób wykonania:
Mięso oczyszczamy z błon i kroimy w kostkę wielkości 1,5 cm, doprawiamy solą i pieprzem, po czym oprószamy mąką, podsmażamy na patelni z posiekanym czosnkiem, a następnie wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, marchewkę i pietruszkę pokrojoną w kostkę oraz pora. Cebulę kroimy w kostkę wielkości 1 cm. Przesmażamy osobno i dodajemy otartą skórkę z cytryny, pastę pomidorową i paprykę w proszku. Zalewamy pomidorami pelati i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 min., po czym dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Ziemniaki kroimy w kostkę wielkości 1 cm, wrzucamy do mięsa i gotujemy. Gdy mięso jest już miękkie, mieszamy z ziemniakami, cebulą, doprawiamy papryczką chilli, solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 min.