Zupa gulaszowa z wołowiny
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego (udziec lub łopatka)
  • 2 łyżki mąki
  • 1 żółta papryka
  • 2 czerwone papryki
  • 0,5 kg cebuli
  • 0,7 kg ziemniaków
  • 1 ostra papryczka
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 0,5 kg pomidorów pelati 
  • 4 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • sól, pieprz, cukier
  • 1 cytryna

Sposób wykonania:

Mięso oczyszczamy z błon i  kroimy w kostkę wielkości 1,5 cm, doprawiamy solą i pieprzem, po czym oprószamy mąką, podsmażamy na patelni z posiekanym czosnkiem, a następnie wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, marchewkę i pietruszkę pokrojoną w kostkę oraz pora. Cebulę kroimy w kostkę wielkości 1 cm. Przesmażamy osobno i dodajemy otartą skórkę z cytryny, pastę pomidorową i paprykę w proszku. Zalewamy pomidorami pelati i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 min., po czym dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Ziemniaki kroimy w kostkę wielkości 1 cm, wrzucamy do mięsa i gotujemy. Gdy mięso jest już miękkie, mieszamy z ziemniakami, cebulą, doprawiamy papryczką chilli, solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 min.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej