Zupa rybna  z kawałkami łososia
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 2 l rosołu rybnego
  • 500 g fileta z łososia
  • 1 cukinia
  • 0,5 kg świeżych pomidorów 
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
  • sól i pieprz, oliwa

Przyprawy (wymiennie):

  • trawa cytrynowa
  • liść Kafir
  • imbir i grzyby świeże
  • sos sojowy
  • papryka 
  • kolendra

Sposób wykonania:

Filet z łososia oczyszczamy i kroimy w kostkę wielkości 2 cm. Marynujemy w soli i pieprzu, posiekanej kolendrze oraz posiekanym ząbku czosnku. Cebule kroimy w 1-centymetrową kostkę i szklimy ją na oliwie. Pomidory parzymy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy miąższ w kostkę wielkości 1 cm. Cebule mieszamy z gniazdami pomidorów i dusimy aż się rozgotują. Następnie zalewamy rosołem i gotujemy z dodatkiem jednej z przypraw, miksujemy. Zaprawiamy słodką śmietanką i doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię (bez gniazd nasiennych), zamarynowaną rybę oraz pokrojone w kostkę pomidory.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Duży garnek 5,2L (24 cm) z pokrywą Philipiak Futuro

Katalog produktów

Duży garnek 9L (24 cm) z pokrywą Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej