Zupa rybna z kawałkami łososia
Składniki:
- 2 l rosołu rybnego
- 500 g fileta z łososia
- 1 cukinia
- 0,5 kg świeżych pomidorów
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
- sól i pieprz, oliwa
Przyprawy (wymiennie):
- trawa cytrynowa
- liść Kafir
- imbir i grzyby świeże
- sos sojowy
- papryka
- kolendra
Sposób wykonania:
Filet z łososia oczyszczamy i kroimy w kostkę wielkości 2 cm. Marynujemy w soli i pieprzu, posiekanej kolendrze oraz posiekanym ząbku czosnku. Cebule kroimy w 1-centymetrową kostkę i szklimy ją na oliwie. Pomidory parzymy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy miąższ w kostkę wielkości 1 cm. Cebule mieszamy z gniazdami pomidorów i dusimy aż się rozgotują. Następnie zalewamy rosołem i gotujemy z dodatkiem jednej z przypraw, miksujemy. Zaprawiamy słodką śmietanką i doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię (bez gniazd nasiennych), zamarynowaną rybę oraz pokrojone w kostkę pomidory.