Zupa serwatczanka
Składniki:
- 1,5 l serwatki
- 0,5 l wywaru na wędzonce
- 6 jaj na twardo
- 3 łyżki masła
- 6 łyżek świeżo utartego chrzanu
- 350 g wędzonego boczku
- 350 g wędzonej kiełbasy
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
Do naczynia wlewamy serwatkę, wywar na wędzonce i dodajemy łyżkę tartego chrzanu, całość zagotowujemy. Wędzony boczek i kiełbasę kroimy w drobne kawałki i wrzucamy do wywaru z serwatką, doprawiamy masłem, gotujemy na małym ogniu. Z jaj na twardo oddzielamy żółtka, białka siekamy i dorzucamy do zupy. Żółtka przekładamy do miski, zalewamy 2–3 łyżkami wywaru, ucieramy na półpłynną masę i dolewamy do zupy. Całość mieszamy, doprawiamy pozostałym chrzanem, pieprzem i solą do smaku (uwaga, bo wędzony boczek i kiełbasa mogą być dość słone). Podajemy w głębokich talerzach z kromkami wiejskiego chleba.