Zupa serwatczanka
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 1,5 l serwatki
  • 0,5 l wywaru na wędzonce
  • 6 jaj na twardo
  • 3 łyżki masła
  • 6 łyżek świeżo utartego chrzanu
  • 350 g wędzonego boczku
  • 350 g wędzonej kiełbasy
  • sól, pieprz 

Sposób wykonania:

Do naczynia wlewamy serwatkę, wywar na wędzonce i dodajemy łyżkę tartego chrzanu, całość zagotowujemy. Wędzony boczek i kiełbasę kroimy w drobne kawałki i wrzucamy do wywaru z serwatką, doprawiamy masłem, gotujemy na małym ogniu. Z jaj na twardo oddzielamy żółtka, białka siekamy i dorzucamy do zupy. Żółtka przekładamy do miski, zalewamy 2–3 łyżkami wywaru, ucieramy na półpłynną masę i dolewamy do zupy. Całość mieszamy, doprawiamy pozostałym chrzanem, pieprzem i solą do smaku (uwaga, bo wędzony boczek i kiełbasa mogą być dość słone). Podajemy w głębokich talerzach z kromkami wiejskiego chleba. 

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Duży garnek 5,2L (24 cm) z pokrywą Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej