Cannelloni z bakłażanem i mięsem
Składniki:
- 2 opakowania makaronu cannelloni,
- 1 bakłażan,
- 1 cebula,
- 1 czerwona papryka,
- 500 g mięsa mielonego,
- 2 puszki pomidorów krojonych,
- natka pietruszki,
- bazylia,
- sok z 1 cytryny,
- sól,
- pieprz,
- papryka ostra i słodka w proszku,
- garść pestek z dyni,
- olej bądź oliwa z oliwek,
- kilka plastrów wędzonego żółtego sera.
Sposób wykonania:
Zaczynamy od pokrojenia bakłażana w kostkę. Zalewamy go wodą z solą, aby uniknąć posmaku goryczki. Zostawiamy na kilkanaście minut. Mięso podsmażamy na oleju lub smalcu. Dodajemy pokrojoną cebulę, paprykę oraz dokładnie opłukanego bakłażana. Całość mieszamy i łączymy z pomidorami. Doprawiamy solą, pieprzem i paprykami w proszku. Dusimy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Pestki dyni prażymy na suchej patelni i dodajemy do całości. Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny oraz posiekaną bazylią i natką pietruszki. W gęsiarce lub innym wysokim naczyniu żaroodpornym ustawiamy pionowo makaron. Napełniamy go sosem, który powinien być dość rzadki.