Cannelloni z bakłażanem  i mięsem

Składniki:

  • 2 opakowania makaronu cannelloni,
  • 1 bakłażan,
  • 1 cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 2 puszki pomidorów krojonych,
  • natka pietruszki,
  • bazylia,
  • sok z 1 cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka ostra i słodka w proszku,
  • garść pestek z dyni,
  • olej bądź oliwa z oliwek,
  • kilka plastrów wędzonego żółtego sera.

Sposób wykonania:

Zaczynamy od pokrojenia bakłażana w kostkę. Zalewamy go wodą z solą, aby uniknąć posmaku goryczki. Zostawiamy na kilkanaście minut. Mięso podsmażamy na oleju lub smalcu. Dodajemy pokrojoną cebulę, paprykę oraz dokładnie opłukanego bakłażana. Całość mieszamy i łączymy z pomidorami. Doprawiamy solą, pieprzem i paprykami w proszku. Dusimy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Pestki dyni prażymy na suchej patelni i dodajemy do całości. Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny oraz posiekaną bazylią i natką pietruszki. W gęsiarce lub innym wysokim naczyniu żaroodpornym ustawiamy pionowo makaron. Napełniamy go sosem, który powinien być dość rzadki.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Garnek owalny 6L z naczyniem do gotowania na parze i pokrywą Philipiak Futuro

Katalog produktów

Garnek owalny 6L z pokrywą Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej