Cielęcina z prażonymi orzechami laskowymi i grillowanymi ziemniakami
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 180 g górki cielęcej 
  • 30 g orzechów laskowych obranych z łupinek 
  • 150 g ziemniaków młodych 
  • 1 łyżka oliwy 
  • szczypta majeranku 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 150 ml białego wytrawnego wina 
  • 100 ml śmietanki słodkiej 30% 
  • 1 łyżka cukru 
  • 2 łyżki masła

Sposób wykonania:

Cielęcinę kroimy na medaliony i przesmażamy na patelni bez tłuszczu. Po obsmażeniu mięso zdejmujemy i wysypujemy na patelnię cukier. Czekamy, aż się rozpuści i dodajemy delikatnie rozgniecione orzechy. Zalewamy je winem i czekamy, aż wino prawie w całości odparuje. Następnie dodajemy śmietankę i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Zaprawiamy masłem i majerankiem. Ziemniaki kroimy w plastry o grubości 1 cm. Nacieramy je oliwą i czosnkiem. Przesmażamy na patelni lub w naczyniu na złoty kolor. Medaliony układamy na ziemniakach i polewamy sosem.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Patelnia królewska (32 cm) z pokrywą kulistą Philipiak Futuro

Katalog produktów

Patelnia Sabbiata z pokrywą kulistą Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej