Cielęcina z prażonymi orzechami laskowymi i grillowanymi ziemniakami
Składniki:
- 180 g górki cielęcej
- 30 g orzechów laskowych obranych z łupinek
- 150 g ziemniaków młodych
- 1 łyżka oliwy
- szczypta majeranku
- 1 ząbek czosnku
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 100 ml śmietanki słodkiej 30%
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki masła
Sposób wykonania:
Cielęcinę kroimy na medaliony i przesmażamy na patelni bez tłuszczu. Po obsmażeniu mięso zdejmujemy i wysypujemy na patelnię cukier. Czekamy, aż się rozpuści i dodajemy delikatnie rozgniecione orzechy. Zalewamy je winem i czekamy, aż wino prawie w całości odparuje. Następnie dodajemy śmietankę i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Zaprawiamy masłem i majerankiem. Ziemniaki kroimy w plastry o grubości 1 cm. Nacieramy je oliwą i czosnkiem. Przesmażamy na patelni lub w naczyniu na złoty kolor. Medaliony układamy na ziemniakach i polewamy sosem.