Dorsz w jabłkach z cebulą i sosem musztardowym
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 50 g sałaty rukoli
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 cytryny
  • 1 kg filetu z dorsza
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • sól, pieprz, olej 

Sposób wykonania:

Sos do ryby: 

Do wysokiego naczynia wrzuć posiekaną rukolę. Dodaj sok z połowy cytryny, płaską łyżkę musztardy, tyle samo miodu, sól i pieprz do smaku. Całość zmiksuj na gładką masę, dolewając partiami olej. Kiedy sos ma gęstą i aksamitną konsystencję, odkładamy go do lodówki. 

Ryba: 

Wycinamy z fileta ości i układamy go w formie pokrytej pergaminem, następnie przygotowujemy marynatę – do  naczynia wkładamy pokrojone w drobne plasterki jabłko, posiekaną cebulę, posiekaną świeżą kolendrę, ząbek czosnku, dodajemy sok z cytryny, trochę miodu i olej. Całość mieszamy i nakładamy na rybę. Rybę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 10–12 min. Podajemy z sosem i ugotowanymi na parze warzywami (patrz przepis na warzywa z sosem tzaziki).

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej