Dorsz w jabłkach z cebulą i sosem musztardowym
Składniki:
- 2 jabłka
- 50 g sałaty rukoli
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy
- 2 cytryny
- 1 kg filetu z dorsza
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
- sól, pieprz, olej
Sposób wykonania:
Sos do ryby:
Do wysokiego naczynia wrzuć posiekaną rukolę. Dodaj sok z połowy cytryny, płaską łyżkę musztardy, tyle samo miodu, sól i pieprz do smaku. Całość zmiksuj na gładką masę, dolewając partiami olej. Kiedy sos ma gęstą i aksamitną konsystencję, odkładamy go do lodówki.
Ryba:
Wycinamy z fileta ości i układamy go w formie pokrytej pergaminem, następnie przygotowujemy marynatę – do naczynia wkładamy pokrojone w drobne plasterki jabłko, posiekaną cebulę, posiekaną świeżą kolendrę, ząbek czosnku, dodajemy sok z cytryny, trochę miodu i olej. Całość mieszamy i nakładamy na rybę. Rybę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 10–12 min. Podajemy z sosem i ugotowanymi na parze warzywami (patrz przepis na warzywa z sosem tzaziki).