Filet z pstrąga faszerowany warzywami
Składniki (na 2 porcje):
- 1 pstrąg
- 4 plastry grillowanej cukinii
- 4 listki bazylii
- 4 łyżki brunoise warzywnego (bardzo drobna kostka)
- 4 liście pora
- sól i pieprz
- cytryna
Sposób wykonania:
Pstrąga nacinamy od grzbietu i wycinamy ości. Doprawiamy solą i pieprzem oraz startą skórką cytryny. Liście pora sparzamy we wrzątku przez ok. 30 s. Warzywa dusimy na oliwie z dodatkiem wody, skórki z cytryny i posiekanej bazylii. Na jednym filecie ryby układamy przesmażone warzywa i listki bazylii. Następnie przykrywamy drugim i zawijamy wszystko w liście pora. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 160˚C przez ok. 10 min. Podajemy z grillowaną cukinią i czarnym kruszonym pieprzem.