Grillowana dorada
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 2 całe dorady
  • 2 ostre papryczki
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g białej fasoli z puszki
  • 250 g młodych warzyw
  • 2 limonki
  • 1 łyżka miodu
  • 100 g masła
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1 pęczek świeżej mięty
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz, oliwa

Sposób wykonania:

Doradę filetujemy – odcinamy łeb ze skrzelami i przesuwając się ostrym, giętkim nożem wzdłuż struny grzbietowej, wycinamy dwa filety, złączone płetwą ogonową, czyścimy je i usuwamy ości. W moździerzu przygotowujemy marynatę do ryby, ucierając posiekaną ostrą papryczkę, natkę pietruszki, miętę, czosnek i oliwę. Filety solimy i pieprzymy, po czym smarujemy marynatą od strony mięsa. Duży kawałek folii aluminiowej składamy dwukrotnie na pół i robimy tzw. kieszonkę. Do środka wkładamy ugotowaną białą fasolę, rozgnieciony czosnek, młodą cebulkę i szczypior. Na tym układamy zamarynowaną rybę, dodajemy sól, pieprz, łodygi z mięty i natki pietruszki, wino oraz masło. Kieszonkę z folii dokładnie zawijamy. Z kolejnego kawałka folii robimy ponownie kieszonkę, nalewamy do niej trochę oliwy, wina, dodajemy masło, rozgnieciony czosnek i trochę miodu. Układamy w niej pokrojone w większe kawałki młode warzywa (np. duże plastry kapusty, marchewki pokrojone wzdłuż na pół, młodą cebulę dymkę, obrane szparagi itp.), doprawiamy solą i pieprzem. Zawinięte kieszonki z rybą i warzywami układamy na grillu i pieczemy – rybę przez około 10 minut, a warzywa 15-20, stale obracając. Wyjmujemy z folii i układamy na talerzach.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej