Grillowana polędwica wołowa ze świeżym chrzanem i sosem Pommery
Składniki:
- 180 g polędwicy wołowej
- 2 łyżeczki startego świeżego chrzanu
- 2 łyżeczki masła
- 1 łyżka musztardy Pommery
- 100 g borowików
- 100 g kwaśnej śmietany
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula dymka
- 1 duża marchewka
- 1 łyżeczka posiekanej kolendry
- 1 mała ostra papryczka
- 1 cytryna
- ½ łyżeczki miodu
- pieprz biały mielony
- 1 łyżeczka oliwy truflowej
Sposób wykonania:
Polędwicę zamarynować w pieprzu i skórce z cytryny. Natrzeć połową chrzanu i obsmażyć na patelni. Pod koniec smażenia polać oliwą truflową. Na patelni po obsmażeniu polędwicy zeszklić cebulę i czosnek. Dodać grzyby i dusić aż sok z grzybów odparuje. Dodać kwaśna śmietanę i masło doprawić pieprzem oraz musztardą. Marchew pokroić w słupki i obgotować na parze. Doprawić oliwą, kolendrą, ostrą papryczką, sokiem z cytryny i miodem. Na koniec polędwicę układać na marchewce, posypać świeżym chrzanem i dodać duszone borowiki.