Grillowana polędwica wołowa ze świeżym chrzanem  i sosem Pommery
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 180 g polędwicy wołowej
  • 2 łyżeczki startego świeżego chrzanu
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 łyżka musztardy Pommery
  • 100 g borowików
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula dymka
  • 1 duża marchewka
  • 1 łyżeczka posiekanej kolendry
  • 1 mała ostra papryczka
  • 1 cytryna
  • ½ łyżeczki miodu
  • pieprz biały mielony
  • 1 łyżeczka oliwy truflowej 

Sposób wykonania:

Polędwicę zamarynować w pieprzu i skórce z cytryny. Natrzeć połową chrzanu i obsmażyć na patelni. Pod koniec smażenia polać oliwą truflową. Na patelni po obsmażeniu polędwicy zeszklić cebulę i czosnek. Dodać grzyby i dusić aż sok z grzybów odparuje. Dodać kwaśna śmietanę i masło doprawić pieprzem oraz musztardą. Marchew pokroić w słupki i obgotować na parze. Doprawić oliwą, kolendrą, ostrą papryczką, sokiem z cytryny i miodem. Na koniec polędwicę układać na marchewce, posypać świeżym chrzanem i dodać duszone borowiki.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej