Grillowany kurczak  z bukietem sałat  i sosem miodowym
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka
  • bukiet kolorowych sałat
  • 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji
  • 1 cytryna
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • pieprz biały mielony
  • pieprz cayenne

Sposób wykonania:

Piersi czyścimy z błon i smażymy bez tłuszczu na patelni Philipiak. Po odwróceniu na drugą stronę posypujemy delikatnie pieprzem kajeńskim i obsmażamy. Musztardę, miód i sok z cytryny dokładnie mieszamy z posiekaną kolendrą. Powoli wlewamy oliwę, cały czas mieszając, aż do uzyskania zawiesistej konsystencji, następnie doprawiamy białym pieprzem. Możemy również doprawić sos siekanym drobno ananasem, co sprawi, że sos nabierze orientalnego smaku. Sałatę rwiemy na małe kawałki i układamy na talerzu. Obok kładziemy pokrojoną pierś kurczaka i polewamy sosem. Całość dekorujemy pomidorkami koktajlowymi.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Patelnia królewska (32 cm) z pokrywą kulistą Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej