Gulasz cielęcy z pieczarkami w sosie musztardowym
Składniki:
- 200 g cielęciny
- 100 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 40 g musztardy gruboziarnistej
- 250 ml śmietanki słodkiej 12%
- 1 gałka muszkatołowa
- 100 g kaszy kuskus
- 2 łyżki sosu sojowego
- wywar warzywny
- 1 łyżka serka mascarpone
Sposób wykonania:
Cielęcinę kroimy w plastry i przesmażamy bez tłuszczu w naczyniu Philipiak. Dodajemy pokrojone pieczarki, cebulę i czosnek w plasterkach. Zalewamy słodką śmietanką i doprawiamy startą gałką muszkatołową. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. W miarę odparowywania śmietanki podlewamy gulasz wodą. Gdy cielęcina będzie już miękka, doprawiamy ją musztardą i gotujemy aż sos nabierze zawiesistej konsystencji. Kuskus mieszamy z sosem sojowym, podgrzewamy w naczyniu i zalewamy wrzącym wywarem. Odstawiamy i parujemy pod przykryciem przez 10 minut. Gulasz na końcu zaprawiamy serem mascarpone i podajemy z kaszą kuskus.