Gulasz cielęcy z pieczarkami w sosie musztardowym
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 200 g cielęciny
  • 100 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 g musztardy gruboziarnistej
  • 250 ml śmietanki słodkiej 12%
  • 1 gałka muszkatołowa
  • 100 g kaszy kuskus
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • wywar warzywny
  • 1 łyżka serka mascarpone

Sposób wykonania:

Cielęcinę kroimy w plastry i przesmażamy bez tłuszczu w naczyniu Philipiak. Dodajemy pokrojone pieczarki, cebulę i czosnek w plasterkach. Zalewamy słodką śmietanką i doprawiamy startą gałką muszkatołową. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. W miarę odparowywania śmietanki podlewamy gulasz wodą. Gdy cielęcina będzie już miękka, doprawiamy ją musztardą i gotujemy aż sos nabierze zawiesistej konsystencji. Kuskus mieszamy z sosem sojowym, podgrzewamy w naczyniu i zalewamy wrzącym wywarem. Odstawiamy i parujemy pod przykryciem przez 10 minut. Gulasz na końcu zaprawiamy serem mascarpone i podajemy z kaszą kuskus.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej