Halibut w emulsji winnej z ziołami, na glazurowanej młodej marchewce
Składniki:
- 500 g fileta z halibuta
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 40 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 szt. cebuli dymki
- 1 pęczek świeżego tymianku
- 3 gałązki koperku
- 4 gwiazdki anyżu
- 8 młodych marchewek
- 300 g szpinaku
- 1 cytryna
- 10 g pieprzu zielonego w zalewie
- 100 ml oliwy
Zielone pesto:
- 100 g ogórka konserwowego
- 50 g kaparów
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- pół łyżeczki musztardy
- 20 g miodu
- 50 ml oliwy z oliwek
Sposób wykonania:
Halibuta marynujemy w oliwie z posiekanym koperkiem. Przygotowujemy aromatyczny wywar do gotowania z wina, masła, dymki, czosnku, anyżu i kilku gałązek tymianku. Gdy wywar zacznie się gotować, układamy w nim halibuta i gotujemy powoli ok. 8 min. Składniki pesto dokładnie miksujemy i odstawiamy na 10 min, by się przegryzły. Marchewki obieramy, kroimy na pół wzdłuż i gotujemy na parze ok. 10 min, po czym wyjmujemy i hartujemy w zimnej wodzie. Przesmażamy miód na patelni i dodajemy marchewkę. Doprawiamy sokiem cytryny i startą z niej skórką. Na końcu dodajemy szpinak i drobno pokrojony zielony pieprz. Układamy halibuta na marchewce i polewamy zielonym pesto.