Herbaciane jaja z musem z wędzonego kurczaka
Składniki:
- 6 jaj ugotowanych na twardo
- 200 ml mocnego naparu z herbaty z kardamonem
- 2 łyżki majonezu
- 150 g wędzonego kurczaka
- 2 łyżki słodkiej śmietanki 30 proc.
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 szt. czerwonych buraków
- pół łyżeczki świeżo startego chrzanu
- pół łyżeczki miodu wielokwiatowego
- 1 limonka
- sól i pieprz oraz oliwa
Sposób wykonania:
Kiedy jaja są jeszcze ciepłe, potłuc delikatnie skorupkę. Zanurzyć je następnie w bardzo mocnym wywarze z herbaty i zostawić do wystygnięcia na ok. 3-4 godziny. Po tym czasie obrać ze skorupki i przekroić na pół. Oddzielić żółtka od białek. Buraki dokładnie wyszorować i zawinąć w folię aluminiową. Upiec w piekarniku w temperaturze 160°C aż będą miękkie. Po upieczeniu obrać i pokroić w cienkie paski. Miód wymieszać z sokiem z cytryny i chrzanem, dodać oliwę i doprawić buraczki tak przygotowanym sosem. Mięso z wędzonego kurczaka zmiksować dokładnie na jednolitą masę, razem z żółtkami jaj ugotowanymi na twardo. Doprawić majonezem i ubitą na sztywno pianką ze śmietanki. Na koniec dodać bardzo drobno posiekaną natkę pietruszki. Musem wypełnić białka jaja i udekorować natką pietruszki, układać na sałatce.