Herbaciane jaja z musem z wędzonego kurczaka
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 6 jaj ugotowanych na twardo
  • 200 ml mocnego naparu z herbaty z kardamonem
  • 2 łyżki majonezu
  • 150 g wędzonego kurczaka
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki 30 proc.
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 szt. czerwonych buraków
  • pół łyżeczki świeżo startego chrzanu
  • pół łyżeczki miodu wielokwiatowego
  • 1 limonka
  • sól i pieprz oraz oliwa

Sposób wykonania:

Kiedy jaja są jeszcze ciepłe, potłuc delikatnie skorupkę. Zanurzyć je następnie w bardzo mocnym wywarze z herbaty i zostawić do wystygnięcia na ok. 3-4 godziny. Po tym czasie obrać ze skorupki i przekroić na pół. Oddzielić żółtka od białek. Buraki dokładnie wyszorować i zawinąć w folię aluminiową. Upiec w piekarniku w temperaturze 160°C aż będą miękkie. Po upieczeniu obrać i pokroić w cienkie paski. Miód wymieszać z sokiem z cytryny i chrzanem, dodać oliwę i doprawić buraczki tak przygotowanym sosem. Mięso z wędzonego kurczaka zmiksować dokładnie na jednolitą masę, razem z żółtkami jaj ugotowanymi na twardo. Doprawić majonezem i ubitą na sztywno pianką ze śmietanki. Na koniec dodać bardzo drobno posiekaną natkę pietruszki. Musem wypełnić białka jaja i udekorować natką pietruszki, układać na sałatce.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej