Kaczka pieczona z pomarańczami i cynamonem
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • kaczka
  • 2 pomarańcze
  • 2 szt. kory cynamonu
  • 20 g cynamonu w pudrze
  • 10 g majeranku
  • sól i pieprz
  • 20 ml oleju

Sos:

  • 0,7 l czerwonego wina
  • 150 g rodzynek
  • 100 g masła
  • 50 g miodu
  • 50 g chleba razowego

Sposób wykonania:

Kaczkę oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Nacieramy cynamonem i majerankiem oraz solą i pieprzem. Pomarańcze dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki i faszerujemy kaczkę, do środka dodajemy korę cynamonu. Nafaszerowaną kaczkę smarujemy olejem. Pieczemy w temperaturze 190°C przez ok. 30 min., a następnie zmniejszamy temperaturę i pieczemy w temperaturze ok. 120°C przez 70 min.

Sos:

Rozpuszczamy miód, dodajemy rodzynki oraz czerwone wino, dodajemy chleb razowy i redukujemy o połowę (można dodać odrobinę sosu z pieczenia kaczki). Do zredukowanego sosu powoli dodajemy chłodne masło, ciągle mieszając. Po czym gotujemy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Upieczoną kaczkę kroimy na cztery przy pomocy nożyc do drobiu, podajemy z sosem rodzynkowym.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Lasagnera duża Philipiak

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej