Kaczka pieczona z pomarańczami i cynamonem
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • kaczka
  • 2 pomarańcze
  • 2 szt. kory cynamonu
  • 20 g cynamonu w pudrze
  • 10 g majeranku
  • sól i pieprz
  • 20 ml oleju

Sos:

  • 0,7 l czerwonego wina
  • 150 g rodzynek
  • 100 g masła
  • 50 g miodu
  • 50 g chleba razowego

Sposób wykonania:

Kaczkę oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Nacieramy cynamonem i majerankiem oraz solą i pieprzem. Pomarańcze dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki i faszerujemy kaczkę, do środka dodajemy korę cynamonu. Nafaszerowaną kaczkę smarujemy olejem. Pieczemy w temperaturze 190°C przez ok. 30 min., a następnie zmniejszamy temperaturę i pieczemy w temperaturze ok. 120°C przez 70 min.

Sos:

Rozpuszczamy miód, dodajemy rodzynki oraz czerwone wino, dodajemy chleb razowy i redukujemy o połowę (można dodać odrobinę sosu z pieczenia kaczki). Do zredukowanego sosu powoli dodajemy chłodne masło, ciągle mieszając. Po czym gotujemy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Upieczoną kaczkę kroimy na cztery przy pomocy nożyc do drobiu, podajemy z sosem rodzynkowym.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Lasagnera duża Philipiak
0,00 zł
Towar dostępny
Katalog produktów

Lasagnera duża Philipiak

Lasagnera średnia Philipiak
0,00 zł
Towar dostępny
Katalog produktów

Lasagnera średnia Philipiak

Zestaw rondli Tris Philipiak Futuro Zestaw rondli Tris Philipiak Futuro 2
0,00 zł
Towar dostępny
Katalog produktów

Zestaw rondli Tris Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej