
Kaczka pieczona z pomarańczami i cynamonem
Składniki:
- kaczka
- 2 pomarańcze
- 2 szt. kory cynamonu
- 20 g cynamonu w pudrze
- 10 g majeranku
- sól i pieprz
- 20 ml oleju
Sos:
- 0,7 l czerwonego wina
- 150 g rodzynek
- 100 g masła
- 50 g miodu
- 50 g chleba razowego
Sposób wykonania:
Kaczkę oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Nacieramy cynamonem i majerankiem oraz solą i pieprzem. Pomarańcze dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki i faszerujemy kaczkę, do środka dodajemy korę cynamonu. Nafaszerowaną kaczkę smarujemy olejem. Pieczemy w temperaturze 190°C przez ok. 30 min., a następnie zmniejszamy temperaturę i pieczemy w temperaturze ok. 120°C przez 70 min.
Sos:
Rozpuszczamy miód, dodajemy rodzynki oraz czerwone wino, dodajemy chleb razowy i redukujemy o połowę (można dodać odrobinę sosu z pieczenia kaczki). Do zredukowanego sosu powoli dodajemy chłodne masło, ciągle mieszając. Po czym gotujemy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Upieczoną kaczkę kroimy na cztery przy pomocy nożyc do drobiu, podajemy z sosem rodzynkowym.