Klopsiki z jagnięciny i kaszy w pomidorach
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 1 kg łopatki jagnięcej
  • 250 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka kaszy manny
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego

Sos pomidorowy:

  • 1 kg pomidorów 
  • 2 cebule
  • 300 g ugotowanej ciecierzycy
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cytryna
  • listki mięty (do dekoracji)

Sposób wykonania:

Mięso zmiel w maszynce na drobnym sicie. Dodaj posiekany czosnek, roztarty kmin rzymski, ugotowaną kaszę i jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj i połącz z kaszą manną, dopraw do smaku solą i pieprzem. Formuj małe klopsiki i obsmaż je na patelni na brązowy kolor. Pomidory sparz i obierz ze skóry (oprócz jednego). Pokrój na kawałki i podduś w naczyniu aż sos zgęstnieje (ok. 30 min). Dodaj posiekaną cebulkę i ugotowaną ciecierzycę. Dopraw skórką cytryny, solą i pieprzem. Usmażone klopsy układaj w sosie i obłóż pokrojonym w cząstki pomidorem. Wstaw na 8 min. do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Dekoruj listkami mięty.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Patelnia Sabbiata z pokrywą kulistą Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej