Klopsiki z jagnięciny i kaszy w pomidorach
Składniki:
- 1 kg łopatki jagnięcej
- 250 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
- 1 jajo
- 1 łyżeczka kaszy manny
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki kminu rzymskiego
Sos pomidorowy:
- 1 kg pomidorów
- 2 cebule
- 300 g ugotowanej ciecierzycy
- sól i pieprz
- 1 łyżka oliwy
- 1 cytryna
- listki mięty (do dekoracji)
Sposób wykonania:
Mięso zmiel w maszynce na drobnym sicie. Dodaj posiekany czosnek, roztarty kmin rzymski, ugotowaną kaszę i jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj i połącz z kaszą manną, dopraw do smaku solą i pieprzem. Formuj małe klopsiki i obsmaż je na patelni na brązowy kolor. Pomidory sparz i obierz ze skóry (oprócz jednego). Pokrój na kawałki i podduś w naczyniu aż sos zgęstnieje (ok. 30 min). Dodaj posiekaną cebulkę i ugotowaną ciecierzycę. Dopraw skórką cytryny, solą i pieprzem. Usmażone klopsy układaj w sosie i obłóż pokrojonym w cząstki pomidorem. Wstaw na 8 min. do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Dekoruj listkami mięty.