Królik duszony z marchewką
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 4 uda z królika 
  • 4 plastry boczku wędzonego
  • 4 gałązki tymianku
  • 8 marchewek
  • 2 małe ziemniaki
  • 2 łyżeczki masła
  • pół łyżeczki miodu
  • pół łyżeczki świeżego posiekanego imbiru

Sos chlebowy:

  • 2 kromki razowego chleba na zakwasie naturalnym
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • pół łyżeczki octu balsamicznego

Sposób wykonania:

Uda z królika oczyść z powięzi i kości. Dopraw pieprzem i obłóż wędzonym boczkiem. Na każdy połóż gałązkę tymianku i zwiń w aluminiową folię ciasno jak roladę. Obsmaż na patelni z każdej strony i wstaw na 2 godziny do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni. Marchewkę obierz i pokrój w kawałki (odłóż i ugotuj osobno 2 marchewki do dekoracji). Ugotuj ją do miękkości w niewielkiej ilości wody z dodatkiem łyżeczki masła. Dodaj do tego pokrojonego ziemniaka i miksuj wszystko na gładką jednolitą masę. Po czym dopraw pozostałym masłem, miodem i posiekanym imbirem. Chleb pokrój w drobną kostkę. W naczyniu rozpuść miód i przesmaż pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Dodaj czerwone wino i gotuj aż wino odparuje do 1/3 objętości. Dodaj sos sojowy i ocet balsamiczny, a na końcu pokrojony drobno chleb. Gotuj ok. 10 min. na wolnym ogniu.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej