Królik duszony z marchewką
Składniki:
- 4 uda z królika
- 4 plastry boczku wędzonego
- 4 gałązki tymianku
- 8 marchewek
- 2 małe ziemniaki
- 2 łyżeczki masła
- pół łyżeczki miodu
- pół łyżeczki świeżego posiekanego imbiru
Sos chlebowy:
- 2 kromki razowego chleba na zakwasie naturalnym
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- pół łyżeczki octu balsamicznego
Sposób wykonania:
Uda z królika oczyść z powięzi i kości. Dopraw pieprzem i obłóż wędzonym boczkiem. Na każdy połóż gałązkę tymianku i zwiń w aluminiową folię ciasno jak roladę. Obsmaż na patelni z każdej strony i wstaw na 2 godziny do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni. Marchewkę obierz i pokrój w kawałki (odłóż i ugotuj osobno 2 marchewki do dekoracji). Ugotuj ją do miękkości w niewielkiej ilości wody z dodatkiem łyżeczki masła. Dodaj do tego pokrojonego ziemniaka i miksuj wszystko na gładką jednolitą masę. Po czym dopraw pozostałym masłem, miodem i posiekanym imbirem. Chleb pokrój w drobną kostkę. W naczyniu rozpuść miód i przesmaż pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Dodaj czerwone wino i gotuj aż wino odparuje do 1/3 objętości. Dodaj sos sojowy i ocet balsamiczny, a na końcu pokrojony drobno chleb. Gotuj ok. 10 min. na wolnym ogniu.