Kurczak ze szpinakiem, malinami i serem
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka
  • 140 g sera z niebieską pleśnią
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżka miodu
  • 1 limonka
  • 10 szt. ładnych malin
  • 6-8 szt. młodych marchewek
  • 4 szt. młodej pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 2 suszone morele
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz biały mielony
  • ½ fileta anchois

Sposób wykonania:

Kurczaka doprawić pieprzem i przesmażyć na patelni. Zdjąć kurczaka i na tej samej patelni przesmażyć szpinak, dodając czosnek i anchois. Nadziać kurczaka szpinakiem i ułożyć na patelni. Przykryć plastrami sera pleśniowego i podgrzać tak, aby ser delikatnie się rozpuścił. Warzywa ugotować na parze i glazurować masłem z dodatkiem moreli i skórki z limonki. Zalać winem i poczekać aż wino odparuje. Doprawić natką pietruszki. Z miodu, musztardy i soku z limonki przygotować zawiesinę. Dolewać oliwę cały czas mieszając, doprawić na końcu pieprzem. Dodać maliny i delikatnie obtoczyć je w powstałej emulsji.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej