Kurczak ze szpinakiem, malinami i serem
Składniki:
- 2 piersi kurczaka
- 140 g sera z niebieską pleśnią
- 100 g świeżego szpinaku
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1 łyżka miodu
- 1 limonka
- 10 szt. ładnych malin
- 6-8 szt. młodych marchewek
- 4 szt. młodej pietruszki
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 2 suszone morele
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka masła
- 1 ząbek czosnku
- pieprz biały mielony
- ½ fileta anchois
Sposób wykonania:
Kurczaka doprawić pieprzem i przesmażyć na patelni. Zdjąć kurczaka i na tej samej patelni przesmażyć szpinak, dodając czosnek i anchois. Nadziać kurczaka szpinakiem i ułożyć na patelni. Przykryć plastrami sera pleśniowego i podgrzać tak, aby ser delikatnie się rozpuścił. Warzywa ugotować na parze i glazurować masłem z dodatkiem moreli i skórki z limonki. Zalać winem i poczekać aż wino odparuje. Doprawić natką pietruszki. Z miodu, musztardy i soku z limonki przygotować zawiesinę. Dolewać oliwę cały czas mieszając, doprawić na końcu pieprzem. Dodać maliny i delikatnie obtoczyć je w powstałej emulsji.