Lin z botwinką i musem
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 320 g fileta z lina
  • 1 limonka
  • 1 jajo na twardo
  • 1 jajo surowe
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 2 ziemniaki pokrojone w plastry
  • 150 ml słodkiej śmietanki
  • 1 pęczek młodej botwinki
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ½ selera
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 50 ml bulionu
  • sól, pieprz, oliwa

Sposób wykonania:

Marchewki, pietruszki i selera skropić oliwą, zawinąć pojedynczo w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 30-40 min. Wyjąć z pieca i pokroić w kostkę. Wlać do rozgrzanego naczynia słodką śmietankę, przełożyć do niej warzywa i mocno ucierać łyżką na mus. Doprawić solą, pieprzem, dodać masło, posiekane jajko na twardo i natkę pietruszki – wszystko wymieszać. Filety moczyć w osolonej, zimnej wodzie przez godzinę; osuszyć ręcznikiem papierowym, posolić i popieprzyć; naciąć skórę, aby nie ściągała mięsa podczas smażenia. Plastry ziemniaków (bardzo cienkie!) pokroić w kwadraty. Rybę obtoczyć w mące z obu stron i posmarować rozmąconym jajem; od strony mięsa obłożyć kwadratami ziemniaków. Ułożyć delikatnie na rozgrzanej patelni z oliwą ziemniakami do dołu i smażyć na złoty kolor z obu stron po 3-4 min. (od strony ziemniaków nieco dłużej). Do nagrzanego naczynia wlać wywar, dodać posiekaną botwinkę, chwilę parzyć ją w wywarze, dodać słodką śmietankę, doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem. Na talerz wyłożyć mus z warzyw – najlepiej do okrągłej foremki; obok polać sosem z botwinki, na to nałożyć kawałek ryby ziemniaczaną „łuską” do góry, udekorować natką pietruszki.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Patelnia Sabbiata z pokrywą kulistą Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej