Łosoś smażony
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 2 gruszki
  • 320 g fileta z łososia
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka miodu
  • 1 cytryna
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 1 limonka
  • pieprz czarny
  • 1 łyżeczka sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka startego chrzanu 

Sposób wykonania:

Gruszki obieramy i kroimy na ćwiartki. Wycinamy gniazda nasienne i kroimy miąższ na plastry grubości ok. 0,5 cm. Marynujemy w odrobinie oliwy i smażymy na patelni na złoty kolor. Po przesmażeniu zalewamy winem i doprawiamy skórką z limonki startą na tarce. Miód, musztardę, sos ostrygowy i sok z cytryny mieszamy dokładnie z posiekaną kolendrą i chrzanem. Dolewamy cienkim strumieniem oliwę, cały czas mieszając, aż do uzyskania zawiesistej konsystencji. Łososia kroimy na steki i marynujemy w czarnym pieprzu (grubo mielonym) oraz odrobinie oliwy. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie smażymy na patelni bez tłuszczu ok. 2 minut i po obsmażeniu nie przewracamy, tylko układamy kilka plasterków limonki obok ryby i zalewamy winem. Łososia układamy na gruszce i polewamy sosem.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej