Łosoś smażony
Składniki:
- 2 gruszki
- 320 g fileta z łososia
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka miodu
- 1 cytryna
- 10 łyżek oliwy z oliwek
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 1 limonka
- pieprz czarny
- 1 łyżeczka sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka startego chrzanu
Sposób wykonania:
Gruszki obieramy i kroimy na ćwiartki. Wycinamy gniazda nasienne i kroimy miąższ na plastry grubości ok. 0,5 cm. Marynujemy w odrobinie oliwy i smażymy na patelni na złoty kolor. Po przesmażeniu zalewamy winem i doprawiamy skórką z limonki startą na tarce. Miód, musztardę, sos ostrygowy i sok z cytryny mieszamy dokładnie z posiekaną kolendrą i chrzanem. Dolewamy cienkim strumieniem oliwę, cały czas mieszając, aż do uzyskania zawiesistej konsystencji. Łososia kroimy na steki i marynujemy w czarnym pieprzu (grubo mielonym) oraz odrobinie oliwy. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie smażymy na patelni bez tłuszczu ok. 2 minut i po obsmażeniu nie przewracamy, tylko układamy kilka plasterków limonki obok ryby i zalewamy winem. Łososia układamy na gruszce i polewamy sosem.